La UNRWA adverteix que deixar de finançar Gaza seria un "error"

Borrell assenyala que el final de l’ajuda portaria a una catàstrofe humanitària més gran

SILVIA MARTINEZ

Deixar de finançar l’Agència de les Nacions Unides per als Refugiats Palestins (UNRWA), de la qual depenen més de dos milions de persones només a Gaza, seria un "error" en termes d’"esforç col·lectiu per a la pau i seguretat" al Pròxim Orient, no només per l’ajuda a curt termini que ofereix a la població sinó perquè és l’única veu que promou els drets humans, la igualtat de gènere i un pensament crític en una zona governada per Hamàs. L’advertència la va llançar ahir el comissionat general de la UNRWA, Philippe Lazzarini, després de reunir-se a Brussel·les amb els ministres de cooperació europeus a invitació del cap de la diplomàcia de la UE, Josep Borrell.

La UNRWA, sosté Lazzarini, va molt més enllà de satisfer les necessitats més bàsiques en matèria d’alimentació i sanitat. També garanteix educació a milers de nens i nenes "profundament traumatitzats", que necessitaran tornar a un entorn educatiu quan acabi la guerra, per la qual cosa tallar aquesta via seria alguna cosa així com disparar-se a un mateix a un peu. "Com més esperem, més sembrarem les llavors de l’odi i el ressentiment en el futur. I aquesta no és, sens dubte, una recepta per promoure una pau i una estabilitat duradores a la regió". Un diagnòstic amb què coincideix el cap de la diplomàcia europea.

"Interrompre el suport a la UNRWA significaria la interrupció de serveis vitals per a milions de persones en necessitat i una catàstrofe humanitària més gran per a Gaza que cal evitar. No només perquè sigui un imperatiu humanitari sinó perquè podria tenir repercussions per a l’estabilitat de la regió i afectaria també els europeus", va dir Borrell, recordant que la UNRWA no només ajuda Gaza sinó també Jordània, el Líban, Síria i Cisjordània.