Escàndol a Budapest

Dimiteix la presidenta hongaresa per encobrir un cas de pederàstia

La dirigent havia indultat el subdirector d’un orfenat que va tapar els abusos a 10 menors comesos pel director del centre

Andrew Medichini / POOL / AFP)

La presidenta d’Hongria, Katalin Novák, molt pròxima al primer ministre ultranacionalista Viktor Orbán, va anunciar ahir la seva dimissió després d’una setmana de controvèrsia per un indult que va concedir a un directiu d’una llar infantil que va intentar amagar casos de pederàstia.

Novák va absoldre el subdirector d’un orfenat a la ciutat de Bicske, que va encobrir els abusos sexuals de fins a deu menors comeses pel director del centre. "Demano perdó a aquells a qui he ferit. Avui parlo per última vegada a vostès com a presidenta. Dimiteixo del meu càrrec", va dir Novák en un discurs televisat.

El polèmic indult, concedit l’abril del 2023 amb motiu de la visita del papa Francesc a Budapest, va ser descobert per la premsa la setmana passada. Des d’aleshores organitzacions i partits polítics opositors van demanar la dimissió de la presidenta.

La dimissió s’ha oficialitzat després que milers de persones es manifestessin a Budapest divendres. En un govern en el qual la visió conservadora de la família és al centre de la política, l’escàndol de l’indult a un home relacionat amb un cas de pederàstia ha causat enrenou al país i nerviosisme en el partit, i ha acabat forçant la dimissió de Novák. El primer ministre, Viktor Orbán, ja havia anunciat dijous que impulsarà una esmena a la Constitució per impedir que una persona condemnada per delictes de pedofília pugui rebre un indult presidencial, cosa que ha tensionat encara més l’ambient polític al país.