Mala praxi judicial al Regne Unit

Una sèrie de TV revela una condemna per error contra 900 carters

El Govern es compromet a rescabalar les víctimes al més aviat possible dels danys

LUCAS FONT

Ha fet falta una sèrie de televisió per posar de nou sota els focus un dels escàndols judicials més grans de la història recent del Regne Unit. Va ser entre 1999 i el 2015 quan l’Oficina Postal britànica va acusar de robatori, frau i falsedat comptable prop de 4.000 treballadors, dels quals uns 900 van ser condemnats per delictes que no van cometre atribuïts a un error en el sistema informàtic. Malgrat els esforços dels afectats per posar en relleu la seva situació, ha sigut l’emissió de la sèrie Mr Bates vs the Post Office a la cadena ITV la que ha fet posar el Govern mà a l’obra per rescabalar centenars de persones dels danys causats.

"Ens assegurarem que la veritat surti a la llum i que les víctimes obtinguin la justícia que mereixen", va dir el primer ministre, Rishi Sunak, ahir a la Cambra dels Comuns. "Persones que treballaven molt per a la comunitat van veure destruïdes la seva vides i reputació. Les víctimes han d’obtenir justícia i indemnitzacions". El Govern pretén ara anul·lar les condemnes amb l’aprovació d’una llei al Parlament i compensar els afectats.

Centenars de subdirectors de les oficines postals van ser víctimes dels errors del sistema, que calculava els diners i les existències a cada sucursal a través del registre diari de les transaccions. Les quantitats calculades pel programa no coincidien amb les dels treballadors, cosa que va portar molts d’aquests a ser condemnats amb abundants multes i fins i tot amb presó. Almenys quatre d’ells es van treure la vida, mentre que una altra dona va ingressar a la presó mentre estava embarassada.