Caos al Congrés dels EUA

Vídeo | El substitut de McCarthy mostra el seu enuig amb el «cop més furiós de la història»

La tensa sessió que es va viure aquest dimarts a la Cambra de Representants dels Estats Units, en la qual per primera vegada en la història del país va ser destituït l’‘speaker’ –president del legislatiu i tercera autoritat de l’Estat–, es pot resumir en un cop de maça: el que va donar el substitut de Kevin McCarthy, el representant republicà per Carolina del Nord Patrick McHenry, quan va decretar una aturada perquè els dos partits, el republicà i el demòcrata, decideixin el camí a seguir.

Immediatament després de l’expulsió de McCarthy, McHenry va ser designat com a ‘speaker’ interí. Les seves competències són vagues, segons la guia de les regles i procediments de la Cambra: aquesta persona «pot exercir les autoritats del càrrec de president que siguin necessàries i apropiades en espera de l’elecció d’un president o president ‘pro tempore’».

No obstant, alguns republicans ja han deixat clar que la seva principal tasca serà «aconseguir un nou ‘speaker’». Qualsevol cosa més enllà provocarà un moviment per destituir-lo a ell també, va apuntar el congressista Kelly Armstrong.

Bé sigui per aquesta raó o per la tensió acumulada durant la jornada, McHenry va protagonitzar un moment que s’ha viralitzat. Després de llegir atentament i amb molta calma unes notes en les quals deia que el més «prudent» era fer una aturada s la Cambra perquè els comitès i conferències dels partits puguin reunir-se «per discutir el camí a seguir», l’‘speaker’ interí va colpejar amb fúria la maça. «El cop més furiós de la història», s’ha repetit per X (abans Twitter).