EUA

El Departament de Justícia dels EUA revisa documents classificats que Biden es va emportar després de la seva vicepresidència

Una desena de documents van ser localitzats per advocats de l’actual president al seu despatx en un laboratori d’idees

L’expresident Trump, sota investigació criminal per manejar centenars de documents secrets, aprofita per contraatacar

Epi_rc_es

El Departament de Justícia dels Estats Units ha obert una investigació després que advocats del president Joe Biden trobessin al novembre una desena de documents classificats que l’actual mandatari tenia en una oficina privada que va obrir en un laboratori d’idees de Washington després d’ocupar la vicepresidència amb Barack Obama.

Tot i que el cas aparentment té profundes diferències amb el de l’expresident Donald Trump, que està sota una investigació penal pel maneig irregular de centenars de documents classificats i d’alt secret que es va emportar a l’abandonar la Casa Blanca i van ser localitzats per l’FBI a la seva residència privada de Mar-a-Lago (Florida), representa com a mínim un cop a la imatge de Biden, que quan va esclatar el cas del seu predecessor el va acusar d’«irresponsable».

També pot dificultar la tasca de Justícia en la seva investigació de Trump, que inclou la possibilitat que obstruís la justícia i destruís documentació. I de moment ha servit al republicà per llançar un contraatac immediat. «¿Quan l’FBI farà una batuda a les moltes cases de Joe Biden, potser fins i tot a la Casa Blanca?», ha escrit a Truth, la seva xarxa social.

L’expresident ha escrit també que els documents de Biden «definitivament no estaven desclassificats», endinsant-se en la seva tesi, qüestionada, que ell no va fer res irregular perquè tenia autoritat com a president per desclassificar material i assegura, sense proves, que ho havia fet amb tot allò localitzat en Mar-a-Lago.

El desenvolupament

Els documents de Biden van ser localitzats el 2 de novembre per advocats personals del president quan aquests estaven empaquetant arxius allotjats en un armari tancat amb clau per preparar-se per desocupar l’espai d’oficina al Centre Penn Biden per a la Diplomàcia i el Compromís Global a Washington, un ens privat del mandatari adscrit a la Universitat de Pennsilvània, on l’actual president va ser professor honorari entre el 2017 i el 2019.

Immediatament després de la troballa l’Oficina legal de la Casa Blanca va informar als Arxius Nacionals, que van prendre possessió dels documents l’endemà i van avisar el Departament de Justícia, segons ha informat CBS, que ha donat la primera informació sobre el cas.

Fonts de la cadena han assegurat que els documents que van estar en possessió de Biden no inclouen secrets nuclears i, tot i que fonts d’altres mitjans no han descrit ni quin tipus d’informació incloïen els documents ni el seu nivell de classificació, una de ‘The Guardian’ ha assegurat que alguns estaven marcats com a «top secret».

En un comunicat, Richard Sauber, advocat especial del president Biden, ha assegurat que «la Casa Blanca està cooperant amb els Arxius Nacionals i el Departament de Justícia» respecte al descobriment.

Sauber també ha destacat que els documents «no havien sigut objecte de cap sol·licitud o consulta prèvia per part dels Arxius Nacionals». Així mateix, ha dit que «des del descobriment, els advocats personals del president han cooperat amb els arxius i el Departament de Justícia en un procés per assegurar que qualsevol document de l’administració Obama-Biden està en possessió dels arxius».

Aquesta part del comunicat mira de remarcar les diferències amb el cas de Trump, que durant mesos va eludir les reclamacions dels Arxius i només va accedir a l’entrega d’alguns documents sota la pressió d’accions legals. Després es va descobrir que continuava tenint en el seu poder milers més, com es va ratificar després de la troballa a l’agost a Mar-a-Lago, on se’n van trobar almenys 103 de classificats.

Fiscals nominats per Trump

Merrick Garland, al capdavant de Justícia, ha assignat, segons diverses informacions, el cas dels papers de Biden, en el qual també participa l’FBI, a John Lausch, fiscal federal al districte nord d’Illinoois que va ser nomenat per Trump. Un altre dels fiscals nomenats per l’exmandatari, David Weiss, de Delaware, està investigant Hunter Biden.

Aquestes dues decisions de Justícia de posar fiscals designats pel republicà al capdavant d’investigacions dels Biden s’interpreta com un intent de remarcar la imparcialitat, que Garland també ha buscat en la investigació de Trump nomenant un fiscal especial, Jack Smith.