Contradiccions

Els abusos dels drets humans a Egipte entelen la cimera del clima

  • Els activistes i periodistes egipcis veuen la cimera del clima com «una oportunitat rara i útil per ser el centre d’atenció del món i denunciar la situació catastròfica dels drets humans i demanar solidaritat mundial»

  • Milers de presoners polítics i periodistes s’esllangueixen entre reixes des que Abdel Fattah al-Sisi va prendre el poder del país gràcies a un cop d’estat militar el 2013

Entre les platges paradisíaques del mar Roig i la presó Scorpion hi ha tot just 400 quilòmetres en línia recta. Per arribar des dels centres de convencions de Sharm al-Sheikh, on aquest diumenge començarà la COP27, fins a un dels pitjors centres carceraris d’Egipte, cal creuar la península del Sinaí, el canal de Suez i arribar a les vores del Nil. Amb terra i mar pel mig, els crits ofegats dels milers de presoners polítics que s’esllangueixen entre els barrots no arribaran a les orelles dels diplomàtics, activistes i representants polítics preocupats pel clima. Abans, hauran de superar els murs de formigó que aïllen la idíl·lica ciutat d’aquesta terrible realitat que molts ciutadans viuen avui dia a Egipte.