«El cop sobre Roma té penjant d’un fil tot Itàlia. Els diaris liberals i socialistes donen cada dia en grans lletres el preu de la lira en relació amb l’esterlina. La depreciació de la divisa produeix una angoixa enorme». Amb aquestes paraules, l’escriptor català Josep Pla descrivia, en una crònica titulada En plena contrarevolució i datada de 27 d’octubre de 1922, els primers moments de la crida colpista de Benito Mussolini, que havia instat els seus seguidors, molts de violents i armats, a llançar-se sobre la capital italiana per induir el rei Víctor Manuel III a entregar-li el poder. Un jove Pla iniciava així les seves entregues periodístiques sobre l’anomenada Marxa sobre Roma i la presa de poder de la primera dictadura feixista de la història.
Efemèride històrica
Així va explicar Josep Pla la marxa de les tropes de Mussolini sobre Roma
L’octubre de 1922, l’intel·lectual català va ser un dels pocs cronistes espanyols que van viure, en directe, la sublevació colpista de l’autòcrata feixista a Itàlia
Pla va exposar també l’admiració d’alguns autors a Espanya, com Ramiro de Maeztu, a qui va acusar de fer «campanya» sobre «la immoralitat de la democràcia»

Temes:
El més llegit
- L’incendi de Paüls marca el pitjor inici d’estiu des del 2010
- Mor un jove en caure des de la segona planta del centre comercial Maremagnum de Barcelona
- ¿Què és el peix escorpí present a les platges d’Espanya i què s’ha de fer si et pica?
- Els bombers estabilitzen l’incendi de Paüls després de devorar més de 3.300 hectàrees
- Un home mor succionat pel motor d’un avió que s’havia d’enlairar cap a Astúries des d’un aeroport de Milà