Conflicte a l’est d’Europa

De les trinxeres de Lugansk a Barcelona: «Si en la guerra no et treus la por, estàs mort»

Dos soldats ferits de guerra a Ucraïna i atesos per hospitals catalans expliquen a EL PERIÓDICO les seqüeles que els deixa el conflicte armat

L’associació d’ucraïnesos que els dona suport lamenta que el principal problema és la falta de vivenda (tot i que ara s’allotgen en hotels)

  • DIRECTE | Última hora de la guerra a Ucraïna

  • Molts morts i guerra de trinxeres: la contraofensiva ucraïnesa explicada des de dins

JORDI OTIX

Porta unes ulleres de sol que no deixen veure-li els ulls. Accedeix a treure-se-les per mostrar els estralls de la guerra ucraïnesa en la seva mirada. Té la pell esquerdada. La retina la té envaïda per taques blaves. El nas, els pòmuls, les parpelles i el front els té plens de petites cicatrius ennegrides. «Em va esclatar la metralla d’una bomba quan estava lluitant a Lugansk», aclareix Serhí Iashenko, un soldat de 24 anys que està mirant de recuperar la vista i l’oïda als hospitals catalans. Ell és un dels 12 excombatents en la guerra de Vladímir Putin homenatjats el cap de setmana per diverses associacions d’ucraïnesos establertes a Barcelona. D’altres han perdut les cames o els braços. Les cicatrius els han travessat el cos. Els danys psicològics són enormes. Ruslan Txuvilo, un comercial farmacèutic que va decidir defensar el seu país sense gairebé formació militar, deixa intuir que sovint pensa a suïcidar-se.