Brutalitat policial

L’ONU denuncia les 23 morts de menors en la repressió de les protestes a l’Iran

Shamdasani reclama a l’Iran la seva obligació de protegir els nens i respectar els drets humans dels manifestants i presos

L’Organització de les Nacions Unides (ONU) ha denunciat aquest dimarts que un total de 23 menors han sigut assassinats i molts d’altres han resultat ferits en la repressió de les protestes a l’Iran. La reunió informativa de l’organisme ha tingut lloc a Ginebra, i davant l’avaluació de la situació de les protestes de la república islàmica, l’ONU també ha demanat el cessament de la «desproporcionada» repressió de les autoritats contra els manifestants

La portaveu de l’Oficina de Drets Humans de l’ONU Ravina Shamdasani, ha assenyalat que 23 nens van morir per trets amb municions reals, amb perdigons de metall a curta distància o per brutals pallisses. Així mateix, Shamdasani ha assenyalat que les forces de seguretat estan aplanant les escoles i arrestant els menors i els directors dels centres educatius.

Shamdasani ha expressat la seva especial preocupació per l’assumpte, i ha remarcat que l’Iran té l’obligació de protegir els drets dels nens, i respectar la llibertat d’expressió i de manifestació.

Detencions «arbitràries»

L’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans considera «profundament preocupants» les informacions que corroboren la resposta violenta de les autoritats i la força exercida contra els manifestants dels carrers de l’Iran, que creen la sospita que s’estan produint detencions «arbitràries».

Les manifestacions ciutadanes van començar fa un mes, després de la mort de la jove Mahsa Amini, de 22 anys, detinguda per suposadament portar mal posat el vel i morta durant la seva custòdia policial. Des d’aleshores, l’ONU estima que almenys 90 membres de la societat civil han sigut detinguts, entre ells periodistes, estudiants, advocats, activistes mediambientals i artistes, la qual cosa l’organització ha qualificat com a «arrestos massius».

Molts dels detinguts van ser enviats a la presó d’Evin, on dissabte passat hi va haver un incendi que va costar la vida de vuit interns i va derivar en un enfrontament entre presos i funcionaris. Davant aquests fets, l’ONU també es pronuncia sobre el tracte dels presos ja que ha detectat «patrons de maltractaments, tortures i negligències mèdiques».

«Instem les autoritats iranianes a portar a terme investigacions ràpides, imparcials i independents de tots els suposats abusos [...] i a garantir el processament dels responsables», ha reclamat la portaveu.

Temes:

Iran