Tres dies abans que comencés el ‘referèndum’ d’annexió a Rússia, a Ivanivka, un petit poble agrícola de l’est de Kherson, els soldats van començar a repartir pasquins informatius i fins a «10.000 rubles en metàl·lic» (160 euros) a tothom que es comprometés a recolzar l’adhesió. A diferència del que va passar a les ciutats, allà les noves autoritats ni tan sols es van prendre la molèstia d’organitzar col·legis electorals. «Els soldats anaven casa per casa picant a la porta i ells mateixos marcaven la casella de tothom que obria. Molta gent es va amagar», diu ara Oleksandr Pxperovski, un ramader de 54 anys que aquell dia es va escapolir amb la seva família entre els camps de blat perquè no els trobessin. «D’unes 300 cases que som només van obrir 10», afegeix. Un cop acabada la mascarada, l’alcalde i els veïns adherits a la causa ho van celebrar amb una festa.
Guerra a Europa
«Em dones 400 quilos de carn o et mato d’un tret»: la vida a les zones ocupades del sud d’Ucraïna
Veïns de Kherson i Zaporíjia expliquen les seves experiències als territoris controlats per Rússia i les mesures per russificar la regió
Temes:
El més llegit
- Mor Pere Heredero, històric restaurador de Barcelona i amo durant mig segle del bar Versalles
- Qui era Seankese Johnson, el pilot de l’helicòpter accidentat a Nova York?
- Guillermo Mattioli, degà del Col·legi Oficial de Psicològia de Catalunya: "El missatge de Marian Rojas Estapé és fals i cruel"
- Les dessalinitzadores produeixen al 90% malgrat que haurien d’estar al 30% segons el pla de sequera
- Miguel Bosé: "No soc ‘woke’, no soc beneit, ni ho seré mai"