Mitjançant una carta

Polònia inicia la via diplomàtica per exigir a Alemanya la reparació del perjudici de la Segona Guerra Mundial

  • Varsòvia exigeix a les autoritats alemanyes una sèrie de pagaments que serveixin com a «compensació per danys materials i immaterials causats a l’Estat polonès»

El ministre de Relacions Exteriors de Polònia, Zbigniew Rau, ha firmat aquest dilluns una nota diplomàtica, que serà enviada a Berlín, en la qual s’exigeix a Alemanya reparacions per l’«agressió i ocupació» alemanya durant la Segona Guerra Mundial. «Les parts han d’emprendre accions immediates encaminades a la regulació legal i material permanent, integral i final de la qüestió de les conseqüències de l’agressió i l’ocupació alemanya entre 1939 i 1945», diu l’escrit, segons recull la televisió pública polonesa TVP.

Així doncs, Varsòvia exigeix a les autoritats alemanyes una sèrie de pagaments que serveixin com a «compensació per danys materials i immaterials causats a l’Estat polonès», inclosa la devolució d’actius polonesos confiscats per l’Alemanya nazi, així com una cooperació adequada sobre la commemoració de víctimes poloneses de la Segona Guerra Mundial. Per a les autoritats poloneses és important també que el Govern alemany prengui mesures efectives per educar la seva pròpia societat en una «imatge real» no només de la guerra, sinó de les conseqüències, especialment els danys i perjudicis a Polònia i la seva població.

Relacions basades en la justícia

«Aquest regulació permetrà que les relacions poloneso-alemanyes es basin en la justícia i la veritat i conduirà al tancament de capítols dolorosos en el passat i garantirà un desenvolupament més gran de les relacions bilaterals», ha asseverat el ministre Rau.

Aquesta nota diplomàtica serà enviada al Ministeri d’Exteriors d’Alemanya, si bé és cert que Rau i la seva par alemanya, Annalena Baerbock, tindran l’oportunitat d’abordar l’assumpte cara a cara en una reunió prevista per dimarts.

Les autoritats poloneses han redactat aquest document després de rebre un informe sobre les pèrdues de l’Estat com a resultat de l’ocupació alemanya en la Segona Guerra Mundial. Aquest informe estima el perjudici econòmic en 6,2 bilions de zlotys (1,3 bilions d’euros)