Pugna tecnològica

Els Estats Units guanyen a Rússia un càrrec crucial per a la llibertat a internet

La candidata de Washington, Doreen Bogdan, és elegida secretària general de l’organisme de l’ONU que regula les telecomunicacions globals

Daniel Mihailescu (AFP)

Els Estats Units han guanyat aquest dijous un vot crucial per assegurar-se el lideratge en l’organització internacional més gran que regula internet. La seva candidata, Doreen Bogan, s’ha imposat al candidat de Rússia i ha sigut elegida secretària general de la Unió Internacional de Telecomunicacions (UIT).

Amb la seva victòria, Bogdan es converteix així en la primera dona a ocupar aquest càrrec en els 157 anys de vida de la institució i dona a Washington el seu primer lideratge en ella des dels anys 60.

L’UIT és l’organisme internacional de més pes en la regulació de les telecomunicacions, des de la ràdio o els espectres televisius a internet.

Llibertat a internet

Aquestes eleccions eren vistes com a crucials per mantenir la llibertat a la xarxa. Tot i que els poders del secretariat general són limitats, la candidatura russa a ocupar-lo havien aixecat sospites, ja que fa anys que el Kremlin demana donar més poders als governs per controlar l’accés a internet.

Règims autocràtics com la Xina, l’Aràbia Saudita o l’Iran formen part d’aquest mateix bloc que prefereix una internet sota la seva mirada que el model actual, que pot escapar a la censura.