Diplomàcia internacional

Turquia i l’Iran rehabiliten Putin com a estadista en una cimera trilateral a Teheran

  • El president rus, juntament amb Recep Tayyip Erdogan i Ebrahim Raisi, han abordat el conflicte sirià i ucraïnès, i s’han centrat en una nova, possible i imminent ofensiva militar turca contra les milícies kurdosiries

Oficina de la presidencia de Irán

El president rus, Vladímir Putin, ha vist la seva imatge rehabilitada amb el seu primer viatge fora d’un país exsoviètic des del començament de la invasió d’Ucraïna per reunir-se, aquest dimarts, amb els seus homòlegs turc i iranià, Recep Tayyip Erdogan i Ebrahim Raisí. Erdogan, de fet, ha sigut el primer líder de l’OTAN que s’asseu cara a cara amb Putin després del 24 de febrer del 2022, el dia que va començar l’agressió militar russa. 

Els tres líders –que s’han trobat a Teheran pocs dies després de la visita del president nord-americà, Joe Biden, a Israel i l’Aràbia Saudita– han tractat assumptes comercials i econòmics. Però sobretot el que ha centrat la reunió trilateral ha sigut la guerra de Síria i l’amenaça turca de realitzar de forma imminent una nova operació militar contra les milícies kurdosíries de les YPG, vinculades a la guerrilla kurdoturca del PKK. Aquesta organització porta en guerra contra Turquia des de la dècada dels vuitanta. 

«El PKK i les YPG contribueixen a la desestabilització i separació de Síria. Fan atemptats terroristes, i no és possible esperar que Turquia esperi asseguda davant d’aquest problema. Espero que entengueu les nostres sensibilitats», els ha dit Erdogan a uns Raisi i Putin que, fins ara, s’han mostrat en contra de l’ofensiva turca

Però, precisament, el viatge d’Erdogan a Teheran tenia per objectiu fer-los canviar d’opinió. Sobretot a la Rússia de Putin, que controla el cel de Síria. «Desafortunadament, les paraules no són suficients per curar aquest tipus de ferides. Tell Rifaat i Manbij són nius de terroristes. És hora d’eliminar les YPG d’aquestes regions», ha dit Erdogan. 

Les YPG, les milícies kurdosíries, van conquistar aquestes zones –poblades majorment per àrabs– a l’Estat Islàmic (EI) durant el 2015 amb l’ajuda de la Coalició Internacional liderada pels Estats Units. «Cal erradicar tots els grups terroristes de la regió, i creiem que les nostres discussions aquí seran molt beneficioses. El que decidim aquí serà clau no només per a Síria, sinó per a tot elPròxim Orient», ha dit Putin aquest dimarts. 

Regatejos internacionals

Regatejos internacionalsSegons els experts, Rússia podria acceptar una nova operació militar al nord de Síria –una cosa que enfrontaria Ankara i Washington– a canvi de concessions turques al mateix país àrab o, fins i tot, a Ucraïna. «Erdogan podria oferir-li a Putin establir un altre ‘corredor de blat’ al mar Negre perquè Moscou pugui continuar exportant el seu blat i el blat de les ciutats ucraïneses ocupades per Rússia a canvi de llum verda a l’operació militar turca a Síria», escriu l’analista turc Soner Cagaptay, que recorda que tots dos líders estan acostumats ja a pactes d’aquest tipus tant a Síria com a Líbia, l’Azerbaidjan i ara Ucraïna

A Síria, a més, Rússia busca expulsar els Estats Units, que encara manté un contingent de soldats i experts militars a les zones controlades per les YPG. Una nova ofensiva turca ajudaria Rússia a arraconar les forces dels EUA a la regió encara més.

Però no tot és tan fàcil. L’Iran es mostra absolutament en contra de l’operació turca, que empenyeria les milícies xiïtes afins a Teheran lluny del nord sirià. Aquesta operació, a més, arribaria en un moment de tensió entre els governs iranià i turc per les constants operacions dels serveis secrets iranians a Istanbul, on els iranians intenten caçar i segrestar dissidents perses. Fa unes setmanes Turquia va desarticular a més una cèl·lula de presumptes agents iranians que volien atacar turistes israelians en sòl turc. 

«Un atac militar al nord de Síria serà nociu per a Síria, nociu per a Turquia i nociu per a la regió, i només beneficiaria els terroristes. No serviria per al que Turquia vol», li ha dit a Erdogan el líder suprem de l’Iran, l’aiatol·là Khamenei.

«Només nosaltres podem produir solucions, i som l’única iniciativa possible que pot produir passos i accions concretes sobre el terreny», ha dit Erdogan davant Putin i Raisi. L’esdevenir del futur dels sirians no es juga a Síria sinó als despatxos governamentals de Moscou, Teheran i Ankara.

Les negociacions sobre el blat ucraïnès «avancen però amb assumptes sense resoldre»