Reunió bilateral

Biden afirma davant Bolsonaro que el món ha de poder ajudar en la cura de l’Amazònia

  • El president brasiler defensa que el Brasil «preserva molt bé el seu territori» i que en ocasions veu «amenaçada» la seva sobirania

EFE

El president dels Estats Units, Joe Biden, va dir aquest dijous al seu homòleg brasiler, Jair Bolsonaro, que la resta del món «hauria de poder ajudar» el Brasil a «preservar tot el que pugui» l’Amazònia. Biden es va pronunciar així a l’inici d’una reunió bilateral amb Bolsonaro, la primera entre tots dos, en el marc de la IX Cimera de les Amèriques, a Los Angeles.

El mandatari nord-americà va reconèixer tanmateix que el Brasil ha fet «veritables sacrificis» a l’hora de protegir el bosc tropical més gran del planeta, en un context de crítiques de la comunitat internacional pels índexs rècord de desforestació a l’Amazònia. «Crec que la resta del món hauria de poder ajudar-los a protegir tot el que puguin (l’Amazònia)», va indicar Biden.

Bolsonaro va afirmar, per la seva banda, que el Brasil «preserva molt bé el seu territori» i que «de vegades» sent que la sobirania del Brasil sobre la seva part de l’Amazònia es veu «amenaçada», en al·lusió a les crítiques d’altres països i organitzacions. Des que era candidat presidencial, Bolsonaro ha defensat l’explotació dels recursos naturals de l’Amazònia, fins i tot en reserves indígenes, i des de la seva arribada al poder el gener del 2019 ha flexibilitzat la fiscalització d’activitats que ataquen el medi ambient, com la mineria i el comerç de fusta, majoritàriament practicat de forma il·legal en aquesta regió.

La relació entre Biden i Bolsonaro ha sigut distant des d’abans fins i tot que coincidissin en el poder, i la Casa Blanca va avançar abans de la trobada que el mandatari nord-americà planejava posar sobre la taula el tema de l’Amazònia i la necessitat que les eleccions brasileres d’octubre siguin «lliures». Durant la reunió, Biden va mirar, no obstant, d’acostar postures, va descriure el Brasil com «un lloc meravellós amb gent meravellosa» i va recordar que ha visitat el país tres vegades, inclòs per a un mundial de futbol. Va afegir que part del que fa aquest país meravellós és la seva «vibrant i inclusiva democràcia i les seves fortes institucions electorals», en un moment de tensió per la postura de Bolsonaro davant les eleccions d’octubre.

Les constants referències del líder ultradretà al procés electoral i al «poble armat» han despertat temors en l’oposició, i fins i tot en algunes institucions, que en cas d’una derrota a l’octubre el governant animi a una reacció violenta dels seus seguidors. La base política de la ultradreta, a més, està integrada en bona mesura per militars i policies, cosa que ha portat molts analistes a preveure que la campanya electoral del 2022 pugui ser esquitxada per episodis de violència.