Conseqüències de la guerra

Rússia negocia a Turquia desbloquejar els ports ucraïnesos per poder comercialitzar cereals

La paralització de l’activitat comercial amenaça de generar una crisi alimentària d’àmbit global

Una delegació russa encapçalada pel ministre d’Exteriors, Serguei Lavrov, es reuneix dimecres amb el Govern turc per negociar com enviar als mercats internacionals fins a 20 milions de tones de gra retingudes a Ucraïna a causa de la invasió de Rússia i evitar així una crisi alimentària.

El ministre rus, que va arribar dimarts a la nit a Turquia, mantindrà primer una trobada amb el seu homòleg turc, Mevlüt Çavusoglu, i després tots dos dirigiran els contactes entre els equips dels seus països, abans d’oferir una roda de premsa.

El principal tema de negociació serà com evitar una crisi de desproveïment a causa del bloqueig de milions de tones de blat i altres aliments pel bloqueig dels llocs ucraïnesos, especialment Odessa, al mar Negre. Turquia controla l’estret dels Dardanels i el Bòsfor, l’entrada al mar Mediterrani des del mar Negre, on tenen costa també Rússia i Ucraïna.

L’amenaça de les mines antivaixells

Ankara s’ha ofert, a petició de les Nacions Unides, a escortar els barcos mercants que transportin els aliments des de la costa ucraïnesa, una operació complicada per la situació de guerra i la presència de mines antivaixells.

El ministre de Defensa turc, Hulusi Akar, ja va assegurar que després dels contactes que ha mantingut amb els seus homòlegs rus i ucraïnès, «s’han aconseguit molts avenços per a l’exportació de gra des d’Ucraïna» i com obrir un corredor marítim per aconseguir-ho.

Un altre dels temes de l’agenda serà la reobertura de negociacions de pau entre Ucraïna i Rússia, una cosa en la qual Ankara s’ha disposat a actuar de mediadora, acollint en el passat fins i tot algunes reunions que no van arribar a prosperar. També es tractarà l’anunci turc d’una nova operació militar al nord de Síria, amb l’objectiu, afirma el Govern, de reforçar el corredor de seguretat a la frontera per evitar atacs a terra turc per part de milícies kurdes.

Turquia i Rússia recolzen bàndols contraris a la Guerra Civil siriana; el primer a grups rebels mentre Moscou és el principal valedor i suport del règim del dictador sirià Bashar al-Assad.