Guerra d’Ucraïna

Biden diu «criminal de guerra» a Putin

  • Tota la informació de la guerra d’Ucraïna, en directe

EDUARDO MUNOZ / POOL

El president dels Estats Units, Joe Biden, va qualificar dimecres el mandatari rus, Vladímir Putin, de «criminal de guerra» per la seva invasió de la veïna Ucraïna. «Crec que és un criminal de guerra», va dir Biden a una periodista que el va interrogar a la Casa Blanca a la sortida d’un esdeveniment dedicat a la lluita contra la violència domèstica.

La portaveu de la Casa Blanca, Jen Psaki, ha matisat després les paraules del president, dient que «estava parlant amb el cor..., després de les accions barbàriques d’un dictador brutal... Hi ha un procés legal que segueix obert en el departament d’Estat», ha dit.

Els comentaris s’han produït el mateix dia que el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha intervingut en el Congrés dels EUA per implorar als Estats Units reconsiderar la seva proposta de crear una zona d’exclusió aèria sobre Ucraïna, en un discurs davant el Congrés en el qual va instar el mandatari Joe Biden a «ser el líder de la pau».

«Vostè és el líder d’una nació, de la seva gran nació. Desitjo que sigui el líder del món. Ser el líder del món és ser el líder de la pau», va afirmar, en anglès, durant un discurs per videoconferència retransmès en directe davant el Congrés i per totes les televisions del país.

Biden, que fins ara s’ha negat a imposar una zona d’exclusió aèria per considerar que constituiria una escalada, va confirmar poc després una ajuda militar addicional de 800 milions de dòlars (726 milions d’euros) a Ucraïna, el que significa un paquet «sense precedents» de 1.000 milions en una setmana per ajudar l’exèrcit ucraïnès a defensar-se de les tropes russes que envaeixen el país.