Conflicte a l’est d’Europa

Les argúcies de Putin per buscar una justificació legal a la invasió d’Ucraïna

El president rus mira de trobar un pretext que avali davant el dret internacional l’ús de la força contra el seu veí eslau

L’agressió de Moscou podria acabar davant el Tribunal Penal Internacional, però és qüestionable que l’amenaça serveixi per dissuadir el cap del Kremlin.

  • Les claus del conflicte entre Rússia i Ucraïna

  • Reportatge multimèdia: Per què Ucraïna és focus de conflicte (i com ens afecta)

  • Guerra Ucraïna - Rússia: última hora en directe

EFE/EPA/Sergey Guneev/Kremlin Pool/Sputnik

Les lleis de la guerra rarament es respecten, fet que no treu que els estats que les violen mirin habitualment de buscar una justificació legal a les seves intervencions militars per cobrir-se les espatlles i donar-los una pàtina de legitimitat. Això ha fet que al llarg de la història s’hagin fabricat tota mena de pretextos per anar a la guerra. Ho van fer els Estats Units després de l’enfonsament de l’USS Maine al port de l’Havana el 1898, atribuït pels seus tabloides a les forces colonials espanyoles; amb l’incident del golf de Tonkin (1964), fabricat pels seus serveis d’intel·ligència per atacar el règim comunista del Vietnam del Nord, o amb les inexistents armes de destrucció massiva que van aplanar la invasió de l’Iraq el 2003.