Protesta antivacunes

Brussel·les intenta segellar la ciutat per impedir l’arribada del «comboi de la llibertat»

Les autoritats policials han engegat un dispositiu per evitar que bloquegin la ciutat

Les autoritats belgues estan preparades per impedir que el denominat «comboi de la llibertat», que protesta contra les restriccions dels governs contra el coronavirus, arribi al cor de les institucions europees i paralitzi la capital comunitària aquest dilluns com ha passat a Ottawa (Canadà). Per a això han engegat un dispositiu policial desplegat estratègicament a la frontera amb França i a les autopistes per vigilar i filtrar els accessos a Brussel·les, les autoritats locals de la qual també han prohibit les manifestacions tot i que, segons ha reiterat l’alcalde, fins al moment no s’ha presentat cap sol·licitud. 

La intenció de les autoritats és filtrar tots els accessos a la capital, particularment els vehicles amb matrícula francesa, i dirigir als vehicles participants en la protesta a l’aparcament C de Heysel, als afores de la ciutat i amb capacitat per a 10.000 vehicles, l’únic lloc on estan disposats a tolerar una «acció estàtica» de protesta. Des d’allà, els manifestants podran «negociar amb la policia una ruta per expressar el seu descontentament», ha explicat l’alcalde, Philippe Close, a la cadena RTL Info. «Si la gent vol venir a manifestar-se, som una capital amb llibertat d’expressió. Però és impossible prendre com a ostatges la ciutat, els seus habitants i els seus comerciants», ha afirmat.

Amb temps a l’aeroport

Segons la policia, uns quaranta vehicles estarien concentrats en un ambient tranquil tot i que s’han detectat «petits grups» de manifestants a les autopistes en direcció a Brussel·les. Això ha fet que les autoritats tanquin directament alguns accessos a la capital a través de l’autopista, com el que porta directament al barri europeu. L’aeroport de Zaventem també ha aconsellat als viatgers que prenguin precaucions i que si tenen algun vol previst hi acudeixin amb temps i amb tren de cara al possible bloqueig de l’autopista.

Les protestes coincideixen amb la decisió divendres passat de relaxar una mica més les restriccions imposades a Bèlgica per frenar la propagació del coronavirus a partir d’aquest 18 de febrer. Per exemple, a partir de divendres els bars i restaurants no tindran hora de tancament. També desapareixerà el límit de sis persones a la mateixa taula, les discoteques podran reobrir, el teletreball no serà obligatori ni els menors de 12 anys hauran de portar mascareta a classe, tot i que segueix l’ús del certificat covid contra el qual també protesta l’anomenat «comboi de la llibertat».