Escalada de tensió

Borrell trasllada a Kíev la voluntat europea d’actuar si pateix un atac rus

El cap de la diplomàcia de la UE truca al ministre d’Exteriors ucraïnès per donar-li el seu recolzament

EFE / OLIVIER HOSLET

L’alt representant de la Unió Europea (UE) per a Afers Exteriors, Josep Borrell, ha traslladat al ministre d’Exteriors ucraïnès, Dmitro Kuleba, la voluntat de la UE d’«actuar» en cas d’«una agressió russa més gran». «Vaig parlar amb Kuleba ahir a la nit sobre els últims esdeveniments respecte a la situació de seguretat actual. La UE i els seus socis estan units en el recolzament a Ucraïna. Serem resoluts i decisius a l’actuar en cas d’una agressió russa més gran», va dir Borrell a través del seu compte a Twitter. «Ens mantenim junts», va afegir el cap de la diplomàcia europea.

En les últimes hores s’han multiplicat els contactes entre els representants de la Unió Europea i els seus socis per abordar la creixent tensió entre Rússia i Ucraïna. La UE i els Estats Units estan coordinant els preparatius per a un paquet de sancions «sòlid i complet», que s’aplicaria «amb rapidesa» en cas d’una agressió militar per part de Rússia, ha indicat la Comissió Europea aquest dissabte.

El tema va ser abordat en una conversa divendres a la nit entre el cap de gabinet de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, Bjoern Seibert, i la vicesecretària d’Estat dels EUA, Wendy Sherman, i en una videoconferència amb l’assessor de Seguretat Nacional de la Casa Blanca, Jake Sullivan. Van discutir en particular «els passos presos per la UE i els EUA per encoratjar Rússia a prioritzar la desescalada, triar el camí de la diplomàcia i abstenir-se de totes les hostilitats». A més, van reiterar que «qualsevol nova agressió russa contra Ucraïna tindria conseqüències massives i durs costos» per a Rússia.

D’altra banda, en la videoconferència amb Sullivan, a part de la coordinació dels preparatius sobre sancions, es van abordar els «passos concrets per recolzar l’economia ucraïnesa» i les accions que s’adoptaran «per preparar-se per a qualsevol interrupció futura del subministrament d’energia a Europa». Divendres la UE va informar que ha decidit permetre al personal «no essencial» de la seva representació diplomàtica a Kíev sortir d’Ucraïna en el context de la tensió generada per l’acumulació de tropes russes a la banda de la frontera d’aquell país.