Drets humans

Turquia acusa Grècia de la mort de 12 refugiats congelats a la frontera

  • El Govern turc acusa directament la policia grega d’haver-los robat i deportat de tornada a terra turc, on han mort

Reuters

Almenys 12 refugiats i migrants han mort aquest dimecres a la matinada a la regió fronterera entre Grècia i Turquia, un dels punts més importants del trànsit de persones migrants cap a Europa

La notícia ha sigut anunciada pel ministre d’Interior turc, Süleyman Soylu, que, de fet, ha apuntat directament cap al presumpte culpable: Grècia. «Dotze dels 22 migrants deportats il·legalment per les forces frontereres gregues, a qui han robat la roba i el calçat, han mort congelats. La Unió Europea no té remei, és feble i és buida de sentiments humans», ha tuitejat Soylu aquest dimecres. 

Atenes –com ha estat fent fa anys– ha negat les acusacions. El Govern grec nega sistemàticament el que des de fa diversos anys denuncien milers de refugiats i organitzacions humanitàries: que la policia grega, al detenir els refugiats i migrants que acaben d’entrar a territori hel·lè, els roba les pertinences i telèfons, els pega, els acovardeix i els deporta de tornada a Turquia. Per terra o per mar.

Les denúncies són tan nombroses que fins i tot la UE ha promès investigar el que passa a la frontera entre Turquia i Grècia, on Frontex, l’agència europea de control fronterer, també opera –Frontex també és acusada d’haver participat en les deportacions massives–. 

«La pràctica ha sigut normalitzada. S’ha convertit en una rutina, una cosa coordinada i que funciona a través dels recursos de l’Estat [grec]. Ha arribat l’hora que es faci justícia», ha dit aquest dimecres l’advocada grega Evgenia Kuniaki, membre d’una oenagé de defensa dels drets dels migrants. 

Gravacions i documents

Gravacions i documentsCada hivern sorgeixen les mateixes notícies: davant el fred gèlid de l’hivern a la frontera terrestre entre Turquia i Grècia, algunes desenes de refugiats moren congelats. No obstant, mai hi ha proves documentals que la policia grega sigui darrere d’aquestes devolucions en calent. 

Però això està a punt de canviar. La refugiada iraniana Parvin va ser deportada, assegura ella mateixa, fins a sis vegades de Grècia, i va aconseguir amagar el seu telèfon i gravar i documentar la seva experiència. Aquest dimecres diverses oenagés europees han publicat una investigació forense sobre el seu cas.

«Em vaig prometre a mi mateixa durant una d’aquestes deportacions que quan arribés a Europa aniria a un tribunal a buscar justícia. Perquè aquesta violència ha de parar. Som éssers humans. Vull ajudar a recuperar el respecte pels drets humans», ha dit aquest dimecres Parvin durant la presentació ‘online’ de la investigació.

«És una de les primeres vegades en què veiem imatges des de dins de les cel·les de la guàrdia fronterera grega. Davant aquestes proves, el Govern grec no pot continuar ignorant i negant que aquesta pràctica és promoguda per l’Estat», ha dit Stefanos Levidis, membre de l’equip forense que ha liderat la investigació.