Tensió en augment

Borrell demana «no dramatitzar» i diu no a retirar diplomàtics europeus d’Ucraïna

  • El cap de la diplomàcia europea diu que no tenen «cap raó específica» que justifiqui la retirada de personal diplomàtic d’Ucraïna

  • «No crec que hàgim de dramatitzar mentre les negociacions continuïn, i estan continuant, no crec que hàgim d’abandonar Ucraïna»

EFE / OLIVIER HOSLET

De moment la Unió Europea no seguirà els passos dels Estats Units i el Regne Unit en la retirada de personal diplomàtic de la seva ambaixada a Ucraïna. Malgrat l’augment de les tensions, per l’acumulació de 100.000 soldats russos a la frontera, el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, ara per ara ha descartat aquesta possibilitat i ha urgit no dramatitzar. «No farem el mateix perquè no tenim cap raó específica. No crec que hàgim de dramatitzar mentre les negociacions continuïn, i estan continuant. No crec que hàgim d’abandonar Ucraïna i sortir», ha dit l’alt representant per a la política exterior i de seguretat de la UE a la seva arribada a la reunió de ministres d’exteriors de la UE.

Es tracta de la segona trobada en deu dies en què parlaran sobre la tensa i complicada situació entre Rússia, Ucraïna i la seguretat a Europa i en què participarà, per videoconferència, el secretari d’estat nord-americà, Antony Blinken, de qui esperen un resum dels contactes que divendres passat va mantenir amb el ministre d’exteriors rus, Serguei Lavrov, a Ginebra. «El secretari d’estat Blinken ens explicarà les raons de l’anunci», ha afirmat Borrell sobre la retirada de diplomàtics del país, una mesura que també ha decidit adoptar l’ambaixada britànica a Kíev. «No hi ha cap decisió al respecte, llevat que el secretari Blinken ens doni informació que justifiqui aquest moviment», ha dit Borrell a preguntes dels periodistes.

Segons Borrell, la trobada també ha de servir per continuar reforçant la coordinació amb els Estats Units i continuar amb els preparatius per adoptar noves sancions contra Rússia en cas d’agressió a Ucraïna. «Volem actuar sota una forta coordinació amb els nostres aliats, els Estats Units, el Canadà i el Regne Unit. De moment, continuem preparant un paquet potent de sancions, però avui no aprovarem res concret, perquè és un procés que està en marxa. Però tot estarà llest quan sigui necessari», ha afirmat sense detallar quin tipus de sancions preparen.

Sancions més severes des del 2014

El ministre danès d’exteriors, Jeppe Kofod, ha deixat clar que si Moscou ataca Ucraïna, la UE imposarà «sancions polítiques i econòmiques mai vistes fins ara», ha dit la seva arribada a la cita. «Rússia hauria de saber, [el president Vladimir] Putin ha de saber que el preu d’utilitzar la provocació i la força militar per canviar les fronteres a Europa serà molt molt alt. Estem preparats per adoptar les sancions més severes, més severes que les del 2014», ha dit sobre el càstig econòmic imposat el juliol del 2014, després de l’annexió de la península de Crimea. D’altra banda, el seu col·lega lituà Gabrielius Landsbergis ha defensat la necessitat de continuar armant l’Exèrcit ucraïnès perquè «estem convençuts que una guerra és una possibilitat real», ha dit.

En vista de la duresa d’algunes delegacions, altres ministres han optat per posar l’accent en el diàleg, en la importància de la via diplomàtica i en la necessitat d’evitar una escalada de les tensions. És el cas d’Espanya. «Aquest és el moment de les 4 D: diplomàcia, distensió, desescalada i dissuasió. Això és l’important en aquests moments, que sigui la diplomàcia qui sigui al capdavant», ha afirmat el ministre José Manuel Albares. El seu col·lega luxemburguès, Jean Asselbon, s’ha pronunciat en la mateixa línia, i ha avisat que l’important en aquests moments és evitar una guerra. «És el paper dels ministres d’exteriors. El metge ha d’evitar que el pacient mori i nosaltres hem d’evitar una guerra», ha dit.

D’altra banda, el ministre irlandès Simon Coveney ha tornat a apressar Rússia a rebaixar la tensió i ha demanat als Vint-i-set que tanquin files i transmetin un missatge d’unitat. «Si Rússia decideix envair Ucraïna militarment hi haurà conseqüències severes en termes de sancions i restriccions que continuaran amb rapidesa i seran les més àmplies de la UE en moltes dècades», ha dit. Precisament Dublín, segons ha anunciat, ha rebut una notificació del Kremlin anunciat exercicis navals a 240 km de la costa occidental irlandesa. «Són aigües internacionals i no tenim poder per impedir-ho, però he deixat clar a l’ambaixador rus a Irlanda que no són benvinguts. No és el moment d’augmentar l’activitat militar en el context del que està passant a Ucraïna», ha dit.