Declaracions polèmiques

El cap de l’Armada alemanya dimiteix després de defensar Putin

  • El vicealmirall Schoenbach va demanar «respecte» per a Putin i va assegurar que Ucraïna mai recuperarà Crimea

  • El Ministeri de Defensa alemany afirma que les paraules pel militar «només són opinions personals»

Les paraules del cap de l’Armada alemanya, el vicealmirall Kay-Achim Schoenbach, en què va demanar «respecte» per a Vladímir Putin, va qualificar d’«absurda» la idea que Rússia hagi d’envair Ucraïna i va assegurar que Kíev mai recuperarà la regió de Crimea, annexionada per Rússia el 2014, van obligar el seu Govern a sortir a la palestra i assenyalar que són només l’«opinió personal» del militar. Schoenbach es va disculpar inicialment per les seves «impulsives» declaracions, difoses per Youtube i àmpliament compartides a Alemanya, que va qualificar d’«error», per presentar posteriorment la seva dimissió. El vicealmirall havia al·legat que les seves paraules van tenir lloc en un fòrum de debat a l’Índia i que eren opinions personals.

Un portaveu del Ministeri de Defensa alemany, consultat per Reuters, va assenyalar que Schoenbach «tindrà l’oportunitat d’expressar la seva visió com a cap de la Defensa» i que les declaracions «no reflecteixen, ni en el fons ni en la forma, la posició oficial» d’Alemanya. Poc després, Schoenbach va presentar la seva renúncia.

Les seves paraules van causar un profund disgust a Ucraïna. Així, el ministre d’Exteriors ucraïnès, Dmitró Kuleba, va escriure a la xarxa social Twitter que «Ucraïna està agraïda a Alemanya pel recolzament rebut des del 2014 i també pels seus esforços diplomàtics per resoldre el conflicte entre Rússia i Ucraïna. Però les últimes declaracions [les del cap de l’Armada] són decebedores i perjudiquen tot aquest esforç i suport».