Mesures contra la covid

França aprova el passaport de vacunació

  • El Parlament francès dona llum verda a la llei que obligarà els ciutadans a mostrar la pauta completa de vacunes per accedir als espais públics

DANIEL COLE / POOL

L’Assemblea Nacional de França ha aprovat aquest diumenge per 215 vots a favor, 58 en contra i 7 abstencions la llei del passaport vacunal que a partir d’ara podrà ser aplicat d’immediat per part del Govern. Amb aquesta llei no n’hi ha prou amb una prova negativa, sinó que s’haurà de demostrar que es té la pauta completa de vacunació per accedir als espais públics.

El passaport vacunal, que substitueix el passaport sanitari, es podria començar a utilitzar aquesta setmana per frenar el repunt de casos de covid-19 provocat per la variant òmicron.

Els francesos «esperen que estiguem a l’altura», «amb un sentit de l’interès general», ha defensat la secretària d’Estat d’Autonomia del Ministeri de Sanitat, Brigitte Bourguignon, al principi del debat, segons recull la televisió francesa BFMTV. El ministre de Sanitat, Olivier Véran, no hi ha estat present, ja que està afectat pel virus després de donar positiu dijous passat.

Pauta de vacunació completa

Amb aquest certificat vacunal, serà necessari demostrar que s’ha completat la pauta de vacunació per accedir als restaurants i bars, i activitats d’oci com el teatre, el cine o els pavellons esportius, i fins i tot agafar un tren d’alta velocitat. Així, una prova PCR o d’antígens negativa ja no serà vàlida per a accedir-hi. Sí que continuarà sent vàlida per a l’accés als hospitals i les residències de gent gran. Els menors de 12 a 15 anys tampoc es veuran afectats pel passaport vacunal i n’hi haurà prou amb el certificat sanitari.

Els diputats han dedicat més de 35 hores a la revisió i examen del text, ha explicat el diputat de La República en Marxa Richard Ferrand. El text ha comptat amb el suport de la majoria del Govern –La República en Marxa (LREM), el Moviment Democràtic (MODEM) i la Unió per l’Organització– i d’alguns diputats d’Els Republicans i el Partit Socialista. Molts d’aquests diputats han rebut amenaces per impulsar la nova mesura de restricció sanitària.