Crisi a Àsia Central

El president del Kazakhstan viatja a l’epicentre de les protestes després de sufocar-les amb força

  • La pujada del preu del gas liquat, alternativa més assequible a la gasolina, va ser el detonant de les manifestacions a Almati, epicentre de la contestació

  • Fins al moment les revoltes han deixat un balanç de 164 morts, un miler de ferits i gairebé 10.000 detinguts

PRESIDENCIA DE KAZAJISTÁN

El president del Kazakhstan, Kassym-Jomart Tokayev, ha viatjat aquest dimecres a Almati, epicentre de les violentes protestes esdevingudes la setmana passada que van sacsejar la república centreasiàtica i que van ser sufocades amb duresa pels cossos de seguretat kazakhs. Segons ha assenyalat a mitjans locals el portaveu presidencial, Berik Uali, el líder de l’Executiu ha participat en una reunió del gabinet de crisi d’Almati, principal centre financer del país i ciutat més poblada del Kazakhstan. També s’ha reunit amb familiars i amics dels 18 membres de les forces i cossos de seguretat que van perdre la vida durant els disturbis, els ha expressat les seves condolences i els ha entregat condecoracions.

Les protestes van començar el dia 2 de gener, inicialment per la duplicació del preu del gas liquat, utilitzat al Kazakhstan com una alternativa barata a la gasolina. Les manifestacions, encoratjades pel descontentament ciutadà amb les elits econòmiques i polítiques i la corrupció, van convertir-se ràpidament en disturbis i van ser reprimides per les forces kazakhs en una operació que el Govern va considerar «antiterrorista».

Ajuda russa

Tres dies després de l’esclat de les protestes, Tokayev va demanar ajuda a l’Organització del Tractat de Seguretat Col·lectiva (OTSC), liderada per Rússia i formada també per Armènia, Bielorússia, el Kirguizistan i el Tadjikistan, a més del mateix Kazakhstan. En el que ha sigut la seva primera intervenció en un país soci, l’OTSC va enviar 2.030 soldats a la república centreasiàtica més gran amb la tasca de protegir infraestructures estratègiques del país i contribuir a l’estabilització de la crisi.

Per la seva part, Nur-Sultan intenta justificar la repressió i la presència de tropes de l’OTSC per l’«amenaça terrorista» al país, ja que assegura que els manifestants són «terroristes internacionals», tot i que no ha presentat proves. Fins al moment, les protestes han deixat un balanç d’almenys 164 morts, 1.000 ferits i gairebé 10.000 detinguts.

Temes:

Kazakhstan