Desastre natural

Evacuades 45.000 persones per l’arribada del tifó ‘Rai’ a les Filipines

  • L’huracà, amb ratxes de vent de fins a 240 quilòmetres per hora, ha obligat les autoritats a cancel·lar vols i a suspendre el transport marítim

El tifó ‘Rai’ va tocar terra aquest dijous a les Filipines a l’illa de Siargao, segons va informar el departament de meteorologia illenc, que l’ha qualificat com a «molt destructiu». Les autoritats, que han elevat l’alerta al nivell quatre (sobre un màxim de cinc) en diverses illes de la costa oriental del país, van anunciar abans de la seva arribada l’evacuació de 45.000 persones.

L’huracà, que s’espera que arribi a la ciutat de Cebú al llarg de la tarda, creuarà d’est a oest el sud de la regió central del país, inclosa part de l’illa de Leyte, Mindanao i Negros, amb vents sostinguts de 195 quilòmetres per hora i ratxes de fins a 240 quilòmetres per hora. A més, desenes de vols han sigut suspesos, mentre s’ha prohibit el transport marítim i els viatges per terra a les regions afectades.

El Centre per a Desastres del Pacífic, una entitat científica independent que s’encarrega d’analitzar les conseqüències dels possibles desastres naturals, va apuntar que 15,9 milions de persones resideixen a l’àrea per on transitarà el tifó, que està previst que abandoni territori filipí dissabte.

Terra de tifons

Una mitjana de 20 tifons castiguen les Filipines cada any. El més destructiu va ser el supertifó ‘Haiyan’, el més gran que ha tocat terra registrat, que el novembre del 2013 va colpejar les illes de Samar i Leyte i va segar la vida d’unes 7.000 persones i va deixar 200.000 famílies sense llar. Les Filipines és un dels països més vulnerables a la crisi climàtica a causa dels desastres naturals i, a més, s’assenta sobre l’anomenat Cinturó de Foc del Pacífic, una zona que acumula al voltant del 90% de l’activitat sísmica i volcànica del planeta.