Nou marc legal

Brussel·les proposa sancionar les empreses de transport que participin en el tràfic il·legal de persones

  • «El que passa a les nostres fronteres no és un problema migratori, sinó un problema de seguretat», afirma el vicepresident de la Comissió Europea, Margaritis Schinas

L’intent de desestabilització de la Unió Europea per part del president bielorús, Aleksandr Lukaixenko, promovent el pas d’immigrants a través de la seva frontera amb Polònia, Lituània i Letònia, ja té resposta europea. L’Executiu comunitari ha proposat aquest dimarts un nou marc jurídic que permetrà castigar tota mena d’empreses de transport –des de navilieres, ferroviàries o terrestres fins a aerolínies– que participin en el tràfic il·lícit de persones o el facilitin. La proposta es produeix després de la decisió dels Vint-i-set fa una setmana d’ampliar el règim de sancions per actuar contra les aerolínies, agències de viatge i intermediaris implicats en el trasllat d’immigrants a Bielorússia.

«El que està passant a les nostres fronteres no és un problema migratori, sinó un problema de seguretat. I la Unió està demostrant que la resposta serà implacable», ha explicat el vicepresident Margaritis Schinas. «Per protegir les nostres fronteres, i per protegir les persones, estem posant fi a l’operació de viatges sense llicència de Lukaixenko. La ruta possible cap a Europa és un camí pavimentat jurídicament, no una pista forestal irregular», ha afegit la comissària d’Immigració, Ylva Johansson.

A les seves veus s’ha sumat també la de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, que davant el ple del Parlament Europeu ha qualificat d’«atac híbrid cruel» la instrumentalització de la immigració per part de Lukaixenko, el règim del qual ha «iniciat i organitzat» una crisi migratòria en cooperació de les xarxes de traficants. «L’estratègia utilitzada per Bielorússia es basa molt clarament en la complicitat dels operadors turístics i els seus intermediaris. Hi ha agents de viatges especialitzats que ofereixen ofertes amb tot inclòs: visats, vols, hotels i taxis i autobusos fins a la frontera», ha denunciat l’alemanya davant el ple del Parlament Europeu.

Llista de mitjans de transport

«Siguem clars: aquests migrants estan sent enganyats vilment per falses promeses. Hem de combatre això. Per això proposem que s’elabori una llista de tots els mitjans de transport basada en la legislació internacional internacional sobre el tràfic i el tràfic il·lícit de migrants», ha afegit sobre la nova proposta que permetrà a la UE sumar un instrument més a la seva caixa d’eines i que ara haurà de ser adoptada en codecisió per Consell i Parlament Europeu.

La Comissió Europea inclou en la proposta un ampli ventall de possibilitats per sancionar conductes com la promoguda per Minsk, a qui considera responsable dels recents esdeveniments a la frontera amb la UE però que no podrien haver-se produït «sense que determinats operadors de transport contribuïssin conscientment o inconscientment» a l’explotació de persones. Entre les mesures s’inclouen des de limitar les operacions dels transportistes en el mercat europeu fins a la suspensió de llicències o autorització, la suspensió dels drets de proveïment o manteniment dins de la Unió, la prohibició de transitar o sobrevolar la Unió, i fins i tot de realitzar parades tècniques o fer escala als seus ports.