Abús sexual en l’esport

#WhereIsPengShuai, la campanya en recolzament a la tennista xinesa desapareguda que posa en perill Pequín

  • El ‘hashtag’ compta amb el suport de personalitats com Serena Williams i Novak Djokovic i ja supera els 32 milions de publicacions

  • El president de l’Associació de Tennis Femení es planteja retirar del circuit tots els tornejos que tenen lloc en territori xinès

Les xarxes socials no han trigat a fer-se ressò del polèmic cas de la desaparició de la tennista xinesa Peng Shuai, després d’haver denunciat presumptes agressions sexuals per part d’un exmembre del Govern de Xi Jinping. Sota el ‘‘hashtag’’ #WhereIsPengShuai, centenars de personalitats del món de l’esport, entre les quals destaquen noms com Serena Williams, Gerard Piqué i Novak Djokovic, han fet palesa la seva preocupació per la situació actual de Peng.

«Això ha de ser investigat i no ens hem de mantenir en silenci», va escriure Williams en el seu compte de Twitter. «Enviant amor a ella i a la seva família durant aquest moment increïblement difícil».

Durant divendres, el ‘hashtag’ ha arribat a més de 32 milions de publicacions a les xarxes socials com a Facebook, Instagram i Twitter. Per contra, #WhereIsPengShuai es manté totalment censurat a la Xina, on Weibo, la xarxa social més popular del país, no ha registrat cap recerca en relació amb el polèmic tema. No obstant, gran quantitat d’usuaris xinesos han escrit en els perfils oficials de Weibo de Novak Djokovic i Serena Williams agraint-los haver-se manifestat sobre el tema.

Antiga campiona de Wimbledon i de Roland Garros en dobles, Peng va dir a la plataforma Weibo, l’equivalent xinès de Twitter, a principis de mes que Zhang Gaoli, un dels homes més poderosos de la Xina entre el 2013 i el 2018, l’havia «forçat» a practicar sexe i a mantenir una relació durant anys. La denúncia ràpidament va desaparèixer de les xarxes socials xineses i, des d’aleshores, la tennista de 35 anys no ha sigut vista, per la qual cosa han crescut els temors sobre la seva situació.

El polèmic ‘e-mail’ de Peng

Dimecres, la cadena estatal xinesa CGTN va publicar a Twitter una captura de pantalla d’un correu electrònic que van atribuir a Peng i que hauria sigut enviat al president de l’Associació de Tennis Femení (WTA), Steve Simon, i a altres responsables del circuit tennístic femení. En el missatge, Peng es retracta de les seves anteriors declaracions i suposadament assegura que aquestes acusacions per abusos sexuals «no eren veritables», per acabar explicant que està «descansat a casa i tot està bé». No obstant, ràpidament van sorgir dubtes sobre el llenguatge utilitzat al correu pel fet que apareix un cursor d’edició al mig del cos del text.

Davant la incerta situació, Simon va anunciar dijous passat que la WTA s’està plantejant retirar del circuit tots els tornejos de la temporada que tenen lloc en territori xinès. «Perquè això és més important que el negoci. Les dones han de ser respectades i no censurades», va declarar a la CNN.

El cas de Peng ha sortit a la llum quan el gegant asiàtic es prepara per acollir els Jocs Olímpics d’hivern, que tindran lloc el febrer del 2022, mentre nombroses oenagés posen en dubte el respecte de la Xina pels drets humans.