Es va saltar les seves restriccions

Cessat el ministre peruà que va organitzar una festa de Halloween

  • Luis Barranzuela va haver de deixar la cartera d’Interior després d’eludir les restriccions socials que havia imposat

  • A punt de fer tres mesos, el Govern de Pedro Castillo torna a estar al mig d’un escàndol polític

Europa Press

El president peruà Pedro Castillo ha cessat aquest dimecres Luis Barranzuela. El ministre de l’Interior ha sigut objecte d’una forta polèmica perquè malgrat haver prohibit celebracions i altres aglomeracions de persones va organitzar una sorollosa i multitudinària festa a casa seva el dia de Halloween, a què es va presentar la policia. Barranzuela havia aprovat poc abans una sèrie de restriccions estrictes per evitar els contagis de Covid-19, que ja ha matat més de 200.000 persones al país. Malgrat això, va creure estar per sobre la llei i s’ha vist obligat a dimitir.

«El nostre compromís continua sent garantir la governabilitat del país», va dir el mandatari, a través de les xarxes socials. «Important decisió del nostre president. L’estabilitat, el consens i la pau social al nostre país és el nostre compromís a seguir #TrabajandoPorElPueblo», va escriure en el seu compte de Twitter la primera ministra Mirtha Vásquez. La sortida de Barranzuela havia sigut reclamada per la societat.

Mandat accidentat

Castillo va haver d’actuar de pressa, si bé ja es podria començar a considerar com un nou capítol de la gestió de Govern més accidentada de les últimes dècades. De fet, Barranzuela és el quart ministre que ha de marxar per la porta del darrere o esquitxat per alguna controvèrsia mediàtica. Quan encara no ha porta tres mesos en el poder, el mestre rural ha trencat amarres amb un altre integrant de Perú Lliure, el partit d’esquerres que el va fer candidat a president. Aquesta formació, que lidera Vladimir Cerrón, està en peu de guerra amb Castillo, tot i que de vegades simula respecte i lleialtat.

El conflicte entre PL i Castillo és de tal intensitat que hi ha sectors del partit que no volen ratificar al Congrés el nomenament de la ‘premier’ Vásquez, que prové d’un altre sector progressista i té una destacada trajectòria en els moviments dels drets humans.  La congressista Kelly Portalatino va celebrar la renúncia de Barranzuela però va fer saber el seu desacord amb la presència de Vásquez en el Govern. «Ella representa les oenagés, el caviar, un sector minoritari, i nosaltres representem la massa popular». Els desacords en l’oficialisme són observats amb atenció per les forces de dreta, cada vegada més decidides a fixar un límit a Castillo.

La legisladora d’Avança País, Patricia Chirinos, va dir que el seu grup no li farà la confiança a Vásquez. «¿Quina confiança els hem de fer si tota l’estona s’estan burlant dels peruans?». Per la seva banda, el magnat d’ultradreta Rafael López Aliaga, que en la primera volta va quedar tercer, molt a prop de Keiko Fujimori, ha proposat promoure una moció de censura contra Castillo al Parlament.

Temes:

Perú