Polèmica al Regne Unit

Crítiques al ministre de Justícia britànic per no saber què és la misogínia

  • El conservador Dominic Raab va assegurar que la misogínia pot ser «d’una dona contra un home» i es va quedar sense paraules quan una presentadora de la BBC el va corregir

zentauroepp45902837 file photo britain s secretary of state for exiting the eur181115100627 / Eric Vidal

El vice primer ministre i titular de Justícia britànic, el conservador Dominic Raab, ha sigut criticat aquest dimecres per l’oposició després de dir en una entrevista que la misogínia és dolenta «tant si és d’un home contra una dona com d’una dona contra un home».

En unes declaracions a un programa de la BBC, Raab va reiterar el rebuig del Govern del primer ministre, Boris Johnson, a convertir la misogínia o aversió a les dones en un delicte d’odi i va afirmar que això portaria a «criminalitzar els insults».

«Per descomptat, els insults i la misogínia estan totalment malament, tant si és d’un home contra una dona com d’una dona contra un home», va mantenir, després de la qual cosa la presentadora li va recordar que la misogínia es defineix com a odi o prejudici cap a la dona.

Arran de l’assumpte, el portaveu de Justícia laborista, David Lammy, va apuntar que «no és estrany que els conservadors siguin un desastre a l’hora d’abordar la violència contra les dones i les noies».

La portaveu d’igualtat del Partit Liberaldemòcrata, Wera Hobhouse, va coincidir en el fet que «no sorprèn que els conservadors estiguin fracassant al confrontar la misogínia quan el seu ministre de Justícia no sembla saber el que és». «Aquests comentaris són un insult per als milions de dones i noies afectades per la misogínia i demostra com de desconnectats estan» els «tories», va afegir.

Delictes d’odi contra la dona

Nombrosos polítics i associacions han demanat al Govern que inclogui la misogínia en la llista de factors que transformen una agressió en un «delicte d’odi», on ja s’inclouen la raça, discapacitat o orientació sexual. Si es demostra que un atac ha estat motivat per aquests elements, els jutges poden agreujar la pena als culpables.

El mateix Johnson va descartar ahir convertir la misogínia en un delicte d’odi al jutjar que ja existeix «legislació abundant» per confrontar aquesta xacra social, enmig d’una polèmica al Regne Unit per casos de masclisme i violència contra les dones al si de la policia.

El Govern va anunciar dimarts una investigació sobre les disfuncions dins de Scotland Yard que van permetre que un agent assassinés el març passat la jove Sarah Everard quan caminava pel carrer a Londres, així com d’una possible cultura interna misògina, si bé l’oposició laborista ha considerat que els termes de la indagació són insuficients.