Vuit anys de debat

Suïssa aprova el matrimoni homosexual en el seu referèndum

Un 64% dels ciutadans es pronuncien a favor d’aquesta iniciativa

Los activistas reaccionan durante las primeras proyecciones tras un referéndum nacional sobre el matrimonio entre personas del mismo sexo, en la capital suiza, Berna. / FABRICE COFFRINI (AFP)

Suïssa ha aprovat aquest diumenge, mitjançant un referèndum, el matrimoni entre persones del mateix sexe, fet que permetrà que aquestes parelles puguin adoptar fills o tenir accés a les tècniques de reproducció assistida en el cas de les dones.

Un 64% dels suïssos que han votat en aquesta consulta s’han pronunciat a favor d’aquesta iniciativa, que va ser plantejada pel govern després de vuit anys de debats polítics i parlamentaris sobre la necessitat de reconèixer les parelles del mateix sexe drets i deures respecte a les parelles heterosexuals.

Amb l’excepció del partit de dreta radical UDC, de certs grups religiosos i d’altres, que defensaven que el matrimoni havia d’estar reservat a una parella formada per un home i una dona, la resta de formacions polítiques recolzaven la iniciativa, de la qual el Partit Verd va ser el portaestendard.

Itàlia, Grècia i Liechtenstein

Suïssa es converteix en el trentè país del món d’acceptar aquesta figura matrimonial i surt així del petit grup de països d’Europa occidental que encara no han legalitzat el matrimoni homosexual i en el qual han quedat Itàlia, Grècia i Liechtenstein, tot i que els tres compten amb figures legals de diferent tipus que reconeixen aquestes unions.

Fins ara, Suïssa regia la unió de dues persones del mateix sexe a través de les «aliances registrades», una figura aprovada el 2007 i que els ha garantit des d’aleshores els mateixos drets que els cònjuges heterosexuals, com triar un cognom en comú, accedir a l’herència del cònjuge o a rendes de viduïtat, entre d’altres, i des del 2018 també els permetia adoptar el fill o filla de la parella.

D’ara endavant, les parelles femenines casades podran accedir a una donació d’esperma a Suïssa, on les donacions anònimes estan prohibides, per la qual cosa el nen podrà conèixer la identitat del donant al complir els 18 anys, tot i que les dues dones seran reconegudes com a mares des del naixement.

En canvi, no es permet la gestació subrogada (coneguda com a ‘ventre de lloguer’) en el cas de les parelles masculines, als qual els queda l’opció de l’adopció. Holanda va ser el primer país del món a legalitzar el matrimoni homosexual fa 20 anys.