TORNADA A L’AFGANISTAN

Un Alcorà, un kalaixnikov i ‘selfies’ a la frontera afganesa

  • L’entrada al país centreasiàtic des de l’Uzbekistan és més fàcil del que s’esperava, segons ha pogut comprovar EL PERIÓDICO

  • Els talibans, sabedors que són els nous governants del país, mostren relaxació als ‘checkpoints’

20 de septiembre del 2021. AFGANISTAN. PUesto de control de los talibanes en Marzar-e-Sharif, en la frontera de Afganistán y Uzbekistán. RICARDO GARCIA VILANOVA / RICARDO GARCIA VILANOVA (EPC_EXTERNAS)

Una massa dispersa s’entreveu a la frontera entre l’Uzbekistan i l’Afganistan, un anar i venir constant de gent que surt i entra de l’emirat. L’últim ‘checkpoint’ abans d’entrar a l’Afganistan està situat al pont que travessa el riu Amu Darya, que uneix els dos països. A l’altre costat, només un petit arc blanc dona la benvinguda al país veí. Allà, un talibà sosté a la mà un petit Alcorà amb les vores daurades. Recolzat a la part dreta de la cadira, un kalaixnikov. Està tan absort en les escriptures sagrades dels musulmans que no presta a penes atenció als que hi acaben d’arribar. Simplement, saluda amb cansament i assenyala en direcció a l’edifici. Dins hi ha un ambient animat al voltant de la màquina que escaneja els equipatges. Les maletes i motxilles són registrades sense massa interès i, després d’un cop a l’espatlla, acaben amb el missatge protocol·lari de «¡Ves-te’n en pau!».