A l’est del país

El primer atemptat després de la sortida dels EUA de l’Afganistan deixa almenys dos morts

  • L’atac amb bomba provoca també una vintena de ferits, la majoria combatents talibans

Soldados talibanes frente al cartel de Kabul en el aeropuerto internacional / WANA NEWS AGENCY (via REUTERS)

Almenys dues persones han mort i 19 més han resultat ferides aquest dissabte a l’est de l’Afganistan, al primer gran atemptat des que les tropes nord-americanes van abandonar el país poc abans de la mitjanit del 31 d’agost. L’atemptat amb bomba s’ha produït aquest matí a la ciutat de Jalalabad, capital de la província oriental de Nangarhar, segons fonts sanitàries.

Entre les víctimes, només tres dels ferits són civils i la resta són combatents talibans desplegats a la ciutat per mantenir la seguretat. A més, alguns dels ferits hospitalitzats es troben en estat crític.

Poc abans d’aquest atemptant a Jalalabad s’ha produït una altra explosió a Kabul, quan una bomba magnètica adherida a un vehicle privat a l’est de la capital ha sigut feta detonar, va explicar a Efe un oficial de Policía dels talibans, Qari Rashid. «Dos civils van patir ferides lleus i van ser traslladats a un hospital per rebre tractament», ha assenyalat Rashid. Es desconeix qui és al darrere de l’atemptat.

Es tracta aparentment de les primeres explosions d’envergadura amb víctimes que es produeixen a l’Afganistan des que els talibans van prendre el control total del país amb la retirada de les tropes nord-americanes poc abans de la mitjanit del 31 d’agost.

L’Estat Islàmic

Nangarhar s’ha mantingut com la principal zona d’operacions a l’Afganistan del grup gihadista Estat Islàmic (EI), on durant els últims anys hi ha hagut nombrosos enfrontaments entre els seus combatents, els talibans i les tropes afganeses i estrangeres.

Malgrat aquesta forta oposició, els combatents d’EI mantenen la seva presència en parts remotes de Nangarhar i s’han convertit ara en la principal amenaça contra els talibans, al ser capaços de perpetrar atemptats com el del 26 d’agost passat a l’aeroport de Kabul, que va deixar almenys 170 morts