Tensió a l’Àsia

Corea del Nord diu que el llançament va ser una prova per a un sistema de míssils ferroviaris

  • Pyongyang aplaudeix que el sistema és «eficaç» per «assestar un fort cop a les forces amenaçadores en múltiples moments»

zentauroepp39163379 this picture taken and released on july 4 2017 by north kor170812215107 / STR

Corea del Nord ha manifestat aquest dijous que el llançament dimecres de dos míssils va ser una prova d’un nou «sistema de míssils mòbils ferroviaris», segons recull l’agència oficial nord-coreana KCNA. Els míssils van ser llançats des d’un tren al centre del país i van arribar a 800 quilòmetres de distància abans d’arribar a un objectiu al mar davant la costa est de Corea del Nord, segons ha explicat Pyongyang.

El secretari del Comitè Central del Partit del Treball de Corea del Nord, Pak Jong Chon, va ser l’encarregat de dirigir la prova portada a terme pel Regiment Ferroviari Mòbil de Míssils. «El simulacre tenia per objectiu confirmar la viabilitat del sistema de míssils mòbils ferroviaris desplegat per primera vegada per a l’acció, avaluant sense previ avís la preparació per al combat del nou regiment i la seva capacitat per realitzar missions de potència de foc i dominar els procediments de guerra reals», ha precisat sobre això Corea del Nord.

La prova va acabar amb «èxit» d’acord amb el «pla» i l’«estratègia» de Pyongyang que, en el marc del VIII Congrés del Partit, va crear el Regiment Ferroviari Mòbil de Míssils amb l’objectiu d’«augmentar la capacitat d’assestar cops intensos a les forces amenaçadores en molts llocs i alhora en cas d’una operació militar necessària». El regiment busca també millorar poderosament la capacitat per fer front més activament a tota mena d’amenaces com a part de l’establiment d’una nova estratègia de defensa.

Després de les proves, Pak ha dit que el sistema de míssils mòbils ferroviaris és un «mitjà eficaç de contraatac per assestar un fort cop a les forces amenaçadores en múltiples moments», i ha defensat la introducció d’aquest sistema d’acord a la «política de modernització» de les defenses de Pyongyang.

Autoritats japoneses i sud-coreanes van alertar dimecres al matí que Corea del Nord havia disparat dos míssils balístics cap al mar del Japó. En un primer moment l’Estat Major Conjunt de Corea del Sud va informar del llançament d’«un projectil no identificat», si bé posteriorment s’ha indicat que es tractava de dos míssils balístics, informa l’agència sud-coreana Yonhap. El Govern del Japó va confirmar el llançament. «Els recents i repetits llançaments de míssils balístics i altres projectils per part de Corea del Nord són un problema greu per al Japó i la comunitat internacional en el seu conjunt», va denunciar el Ministeri de Defensa nipó, segons recull l’agència de notícies Kiodo.

El llançament suposa la cinquena manifestació d’aquest tipus per part de Corea del Nord aquest any i es produeix dos dies després que hagi culminat unes proves d’un nou tipus de míssil de creuer de llarg abast després de dos anys d’investigació. Corea del Nord està subjecta a sancions internacionals a causa del seu programa d’armes nuclears, ja que les resolucions de les Nacions Unides prohibeixen la prova de míssils balístics. No obstant, els míssils de creuer no estan subjectes a sancions contra el país asiàtic a causa que aquests utilitzen la seva pròpia propulsió de manera constant.

Augmenta la tensió a la península

Hores després del llançament dels míssils per part de Pyongyang, les Forces Armades de Corea del Sud van disparar dimecres per primera vegada un míssil balístic des d’un submarí, en una operació supervisada pel president sud-coreà, Moon Jae-in. «Posseir aquest tipus de míssils és significatiu en termes de seguretat davant possibles amenaces. Està previst que tingui un paper important a l’hora d’establir la pau a la península de Corea i portar a terme tasques de defensa», va remarcar Seül. Per la seva banda, Moon va celebrar que la prova suposaria «una dissuasió segura contra la provocació nord-coreana», una declaració que, junt amb les recents manifestacions de l’armament, reflecteix l’augment de la tensió a la península.

La germana del líder nord-coreà Kim Jong-un, Kim Yo Jong, considerada com una possible successora al poder, ha titllat el president sud-coreà d’«estúpid» per haver fet aquesta declaració i ha dit que Pyongyang no pretén «provocar». En aquest sentit, ha advertit que les relacions entre els països podrien arribar a un «punt mort total» si «fins i tot el president recolza l’acte de fallar i danyar l’interlocutor». «No podem deixar d’expressar la nostra gran pena per l’il·lògic i estúpid hàbit de Corea del Sud de descriure la seva activitat com un acte de suport a la pau i descriure la nostra, de naturalesa similar, com una amenaça a la pau. Això suscita la nostra preocupació pel futur desenvolupament de les relacions nord-sud», ha continuat, segons recull l’agència KCNA. «Cada paraula i cada acte han de fer-se amb un pensament profund», ha conclòs Kim.