Climatologia

L’huracà ‘Larry’ baixa a categoria 1 i ‘Mindy’ s’allunya de la costa nord-americana

  • Els dos fenòmens atmosfèrics han deixat vents forts als EUA

EFE

Aquest dijous l’huracà ‘Larry’ va baixar a categoria 1 amb vents màxims sostinguts de 90 mph (150 km/h) en el seu avenç sobre l’Atlàntic rumb a Terranova (Canadà), mentre la depressió tropical ‘Mindy’, que va tocar terra al nord-oest de Florida com a tempesta la nit passada, s’allunya de la costa sud-est nord-americana.

‘Larry’, cinquè huracà del 2021 a l’Atlàntic, s’allunya amb rapidesa de les illes Bermudes camí del sud de l’illa canadenca de Terranova a una velocitat de translació de 21 mph (34 km/h), va assenyalar el Centre Nacional d’Huracans (NHC) al seu butlletí de les 20.00, hora local (00.00 GMT). A aquella hora, ‘Larry’ era a unes 190 milles (305 km) al nord-est de les Bermudes i avançava en direcció nord. Hi ha en vigor un avís de pas d’huracà per a zones de Terranova.

Es pronostica que ‘Larry’ es començarà a debilitar una mica divendres, però seguirà com a huracà fins que passi per Terranova, i dissabte es convertirà en un fenomen meteorològic extratropical. Una vegada que passi a prop o per sobre de la part meridional de Terranova, diumenge ho farà pel sud-est de Grenlàndia, on serà absorbit per una borrasca més gran. La maror generada per l’huracà continua afectant les illes de Barlavento, les Grans Antilles, les Bahames i les Bermudes, i avui arribarà a les costes de l’est dels EUA i Canadà, cosa que pot causar perillosos corrents i ressaca.

Quant a ‘Mandy’, degradada a depressió tropical després de tocar terra al nord-oest de Florida la nit passada, s’allunya de la costa sud-est nord-americana per aigües de l’Atlàntic. Aquest dijous ‘Mindy’ va castigar amb fortes pluges el sud-est de Geòrgia i la costa de Carolina del Sud. El sistema va tocar terra dimecres a la nit a l’illa floridana de San Vicente, al golf de Mèxic, i després va avançar sobre el Panhandle, com es coneix l’extrem nord-occidental de Florida.

Segons el NHC, aquesta tarda ‘Mindy’ es trobava a 35 milles (125 quilòmetres) a l’est sud-est de Xarleston, a Carolina del Sud, i presentava vents màxims sostinguts de 35 mph (55 km/h). La depressió tropical es mou cap a l’est nord-est a 23 milles per hora (37 km/h). L’NHC espera que ‘Mindy’ es continuï desplaçant cap al nord-est fins aquesta nit, quan farà un gir més lent cap a l’est nord-est. Per a divendres s’espera un debilitament gradual de ‘Mindy’ fins a convertir-se en un romanent de baixa pressió.

Des de començament d’any s’han format cinc huracans a la conca atlàntica, ‘Elsa’, ‘Grace’, ‘Henri’, ‘Ida’ i ‘Larry’, dels quals ‘Grace’, ‘Ida’ i ‘Larry’ van assolir la categoria major, 3 o més.