20 anys de la tragèdia

Els atemptats de l’11-S, en primera persona

  • Michael Hingson, cec, es va escapar de la Torre Nord amb la seva gossa guia, el doctor Luis Rojas Marcos va arribar quan va començar l’atemptat com a director dels hospitals públics de Nova York l’11-S i Lila Nordstrom estudiava en un institut a prop del World Trade Center

  • Tots tres van viure la tragèdia en primera persona. Tots tres la recorden però també prefereixen concentrar-se en els ensenyaments que va deixar.

Cedida

Quan a les 8:46 del matí de l’11 de setembre del 2001 el primer avió va impactar entre les plantes 93 i 99 de la Torre Nord del World Trade Center de Nova York Michael Hingson va sentir a la seva oficina de la planta 78 l’edifici inclinar-se i tornar a la seva posició, però amb un notable «descens de gairebé dos metres». Un col·lega va mirar per la finestra i li va dir que veia foc i fum sobre ells i milions de peces de paper caient per la finestra. Hingson, cec de naixement, es va adonar que la Roselle, la seva gossa guia, estava tranquil·la, sense donar indicacions de nerviosisme. «Això em va dir que fos el que fos que estigués passant no era tan urgent per no poder evacuar de forma ordenada», diu. «Si ella no tenia por jo no n’havia de tenir. I no dic que no en tingués, per descomptat estava espantat, però la vaig utilitzar per mantenir-me concentrat en lloc de deixar que em dominés».