crisi d’Afganistan

Primers vols a l’aeroport de Kabul

  • Tres aeroplans s’han enlairat des de l’aeròdrom, a l’espera de la reobertura total

L’aeroport de Kabul (Afganistan) ha començat a recuperar part de l’activitat perduda des que els talibans es van fer amb el control de la capital afganesa i, a l’espera que tècnics internacionals avaluïn la situació i gestió de l’aeròdrom, ja s’han reprès els vols interns.

El primer vol va tenir lloc dissabte i va connectar Kabul amb Mazar-e Xarif, al nord del país. Aquest diumenge han volat dos avions més des de l’Aeroport Internacional Hamid Karzai cap a les ciutats de Herat i Kandahar, segons l’agència de notícies Jaama.

Els talibans, que han inclòs la recuperació de la normalitat a l’aeroport entre les seves promeses, han emplaçat Turquia i Qatar a preparar les instal·lacions, desertes des de la sortida definitiva de les tropes internacionals a finals d’agost.

Vols humanitaris

Vols humanitarisL’ambaixador de Qatar a l’Afganistan, Saïd Mubarak al-Khayarin, va anunciar dissabte que l’equip de treball tècnic qatarià que ha estat treballant en la reobertura de l’aeroport de Kabul ha aconseguit reobrir parcialment l’aeròdrom per a l’arribada de vols d’ajuda humanitària, que ja han començat a arribar, malgrat els dubtes sobre la seguretat expressats per la delegació turca.

Així mateix, ha explicat a la cadena de televisió qatariana Al-Jazeera que s’espera que en els pròxims dies continuïn aquests vols humanitaris mentre segueixen treballant per solucionar alguns problemes tècnics que permetran que «aviat puguin operar vols internacionals comercials».

L’equip de treball ha aconseguit reparar el radar, la torre de comunicacions i la pista de l’aeroport de Kabul i també ha aconseguit garantir la seguretat tant dins com fora de les instal·lacions.

Qatar s’ha convertit l’última setmana en el principal negociador amb els talibans perquè té una oficina política al país des de fa vuit anys. El país del golf Pèrsic ha estat en converses sobre una obertura segura de l’Aeroport Internacional Hamid Karzai.