Lluita contra el coronavirus

Colòmbia autoritza la tercera dosi de la vacuna anti-Covid per a immunodeprimits

  • Estudis científics indiquen que aquest grup de població no desenvolupa prou anticossos

El ministeri de Salut de Colòmbia va anunciar aquest divendres que oferirà una tercera dosi de reforç de la vacuna contra la Covid-19 per a les persones amb immunosupressió per diferents patologies, que són més vulnerables davant el coronavirus. S’oferirà «la tercera dosi per a persones amb diferents condicions que generen o que condueixen la immunosupressió», va declarar el cap de la cartera, Fernando Ruiz.

Els pacients amb trasplantaments de cor, medul·la òssia, pulmó; en tractament de quimioteràpia per leucèmia o limfoma; amb malalties autoimmunes, entre altres patologies, podran demanar a les entitats prestadores de serveis de salut una dosi de reforç, va afegir. Estudis científics assenyalen que els immunodeprimits no desenvolupen prou anticossos després de rebre l’esquema bàsic de vacunació. Colòmbia ha immunitzat més de 14 milions de persones segons les dosis recomanades pels laboratoris Pfizer, AstraZeneca, Janssen, Moderna i Sinovac.

El país de 50 milions d’habitants va passar per la fase més crítica de la pandèmia des de la detecció del primer contagi el març del 2020, tot i que el ministre va demanar no baixar la guàrdia. «Estem ràpidament reduint la taxa de contagi i la taxa de mortalitat [...] Aquest és un moment absolutament crític, és una vall, és un respir», però «l’eventualitat d’un quart pic és una eventualitat real», va advertir Ruiz. El ministre va cridar l’atenció sobre la circulació de la variant delta del coronavirus, altament contagiosa, i va anunciar que a partir de dissabte podran vacunar-se els més grans de 15 anys.

Colòmbia acumula uns 124.000 morts i 4,8 milions de casos i és el tercer país a l’Amèrica Llatina i el Carib amb el més elevat nombre de morts, darrere del Perú i el Brasil. Altres països com els Estats Units, Israel i l’Uruguai també van autoritzar dosis de reforç per a pacients immunodeprimits.