El recompte de morts a Haití s’eleva fins a 1.297

Protecció Civil adverteix de l’arribada de la tempesta tropical ‘Grace’ i el país es posa sota alerta groga

El balanç de morts a Haití com a conseqüència del terratrèmol que aquest dissabte ha sacsejat la petita nació caribenya ha augmentat a 1.297, segons l’últim balanç ofert per Protecció Civil.

La major part de les víctimes mortals s’han registrat al departament Sud, on s’han confirmat 1.054 morts, segons ha detallat el director de Protecció Civil, Jerry Chandler. L’últim balanç de ferits incloïa més de 2.800 persones.

Juntament amb aquest departament, els de Nippes i Grand Anse, amb 122 i 119 morts, respectivament, han sigut els altres dos més afectats per un sisme de magnitud 7,2 en l’escala de Richter, que va tenir el seu epicentre a 12 quilòmetres de la localitat de Saint-Louis-du-Sud.

Gairebé 3.000 vivendes han sigut destruïdes per la sascejada i 5.000 més han patit danys, a més d’una altra sèrie d’edificis, com esglésies, centres escolars, comissaries, hotels i institucions sanitàries. Més de 24 hores després, les ciutats de Jeremie i Les Cayes continuen incomunicades per l’esllavissament de terra provocat pel terratrèmol, que va tallar la comunicació a la Ruta Nacional 7.

El primer ministre d’Haití, Ariel Henry, el qual es va desplaçar aquest cap de setmana per avaluar danys ha indicat en el seu compte de Twitter que el «nombre de víctimes és molt elevat a la carretera que condueix a Camp-Perrin, igual com en algunes altres artèries del departament».

«El Govern central ja ha pres totes les mesures, amb l’ajuda de socis nacionals i internacionals, per desembarassar el pas i reparar ràpidament», ha afegit.

El potent sisme, que ha provocat nou rèpliques amb magnitud superior a 4 en les hores posteriors, ha tingut lloc a les 08.29 (les 14.29, hora peninsular espanyola), a uns 12 quilòmetres de la localitat de Saint-Louis-du-Sud, i amb un hipocentre a 10 quilòmetres de profunditat, d’acord amb l’informe de l’Institut Geològic dels Estats Units (USGS).

La destrucció ha sigut particularment notòria a la zona de Les Cayes, on s’han esfondrat els hotels de Le Manguier i Petit pas Hotel, segons el diari ‘Le Nouvelliste’. Els mitjans locals han donat compte també del col·lapse dels centres sanitaris en algunes àrees.

D’altra banda, Protecció Civil ha advertit que en els pròxims dos dies s’espera l’arribada de la tempesta tropical ‘Grace’, per la qual cosa ha demanat a la població «preparar-se per protegir les seves vides i possessions». Davant això, el Govern de Port-au-Prince ha posat sota alerta groga el país.

Haití, considerat el país més pobre de l’hemisferi occidental, encara viu amb l’impacte del catastròfic terratrèmol del 2010 que va deixar unes 200.000 persones mortes. El país també viu un estat d’agitació política des de l’assassinat, el juliol, del president Jovenel Moise.