Reforma econòmica

Cuba legalitza les petites i mitjanes empreses

ALEXANDRE MENEGHINI / REUTERS

El govern cubà va aprovar divendres a la nit el decret de llei que autoritza el funcionament de les pimes privades i estatals, una mesura que suposa un pas més cap a les reformes econòmiques al país socialista, on predomina l’empresa pública, segons informa AFP.

«El Consell d’Estat va aprovar el decret llei ‘Sobre les micro, petites i mitjanes empreses’, que facilita la seva inserció de forma coherent en l’ordenament jurídic com actor que incideix en la transformació productiva del país», exposa una nota en la pàgina web de l’Assemblea Nacional del Poder Popular de Cuba.

L’aprovació de les «normes jurídiques» que regiran les pimes «ja és un fet», va celebrar a Twitter el president Miguel Díaz-Canel. «Continuem fent passos ferms en l’actualització del model econòmic de Cuba», va apuntar. El seu ministre d’Economia, Alejandro Gil, va destacar que, amb la legalització de les pimes i «una autonomia més gran de l’empresa estatal», «l’economia cubana entra en un procés de transformació i desenvolupament».

Aquesta decisió, llargament esperada pels emprenedors cubans, arriba gairebé un mes després que esclatessin les inèdites manifestacions de l’11 i el 12 de juliol al crit de «tenim gana» i «llibertat» a més de 40 ciutats del país, que van deixar un mort, desenes de ferits i centenars de detinguts. En una sessió ordinària del Consell d’Estat, en què Díaz-Canel va participar a través de videoconferència, es van aprovar altres mesures orientades al desenvolupament de les cooperatives no agropecuàries i dels treballadors independents o per compte propi.

Estatals, privades o mixtes

L’assemblea va determinar que les pimes podran ser estatals, privades o mixtes i que les microempreses podran tenir d’1 a 10 treballadors, les petites d’11 a 35 persones, i les mitjanes fins a 100 treballadors.

El febrer passat, el Govern va ampliar a més de 2.000 les activitats en què poden treballar els treballadors independents en la controlada economia cubana. El govern va assenyalar el juny que algunes activitats autoritzades per a treballadors independents no seran a la llista de les pimes, com ara «programador, tenidor de llibres, traductors i intèrprets, veterinaris per animals afectius o domèstics, dissenyadors i certs tipus de consultories». El detall es determinarà en el reglament que haurà de ser publicat «pròximament».

Temes:

Cuba Pimes