Enfrontaments bèl·lics

El foc creuat entre Hezbol·là i Israel torna la tensió a la frontera sud del Líban

  • La Força Provisional de les Nacions Unides per al Líban (UNIFIL, per les seves sigles en anglès) ha advertit d’una «situació molt seriosa» i ha instat les parts que «cessin el foc»

ATEF SAFADI / EFE

La tensió puja a la frontera sud del Líban. El foc creuat entre Hezbol·là i Israel ha despertat els vells fantasmes de guerra, tot i que les dues parts han confirmat que no volen que el conflicte vagi a més. La milícia xiïta, avalada per l’Iran, ha disparat una ràfega de coets contra una zona disputada del nord de l’Estat hebreu aquest divendres. L’Exèrcit israelià, al seu torn, ha respost amb artilleria. Durant aquesta tercera jornada d’enfrontaments, la Força Provisional de les Nacions Unides per al Líban (UNIFIL, per les seves sigles en anglès) ha advertit d’una «situació molt seriosa». 

«Utilitzar el sud com a plataforma per als conflictes regionals és un pas cap a l’àmbit desconegut que posa tot el Líban en el punt de mira de les guerres d’altres», ha tuitejat Saad Hariri, ex primer ministre del Líban. L’últim candidat a governar el país fa referència a la rivalitat entre l’Iran i Israel que ha augmentat en les últimes setmanes després que Tel Aviv acusés Teheran de portar a terme un atac mortal a un vaixell israelià davant les costes d’Oman. Els atacs van començar des del Líban dimecres passat mentre la seva població estava de dol en l’homenatge a les víctimes de l’explosió del port de Beirut en el primer aniversari de la tragèdia.

El llançament de coets per part dels aliats de l’Iran amb prou feines ha provocat uns quants incendis en llogarrets fronterers d’Israel. Al Líban, en canvi, les accions han causat enfrontaments amb la població local de la frontera que s’oposa a l’ús dels seus terrenys per portar a terme atacs cap a Israel. «No volem arribar a una guerra total, però evidentment estem preparats per a això», ha dit el coronel Amnon Shelfer, portaveu de les Forces de Defensa d’Israel (FDI). Al seu torn, l’Exèrcit hebreu continua intentant evitar l’escalada a la Franja de Gaza a partir d’un fràgil alto el foc acordat amb Hamàs el 20 de maig passat.

Territori ocupat

«Aquesta és una situació molt seriosa i instem totes les parts que cessin el foc», ha insistit UNIFIL. Les Granges de Shebaa, objectiu dels atacs de Hezbol·là, és un enclavament on es toquen les fronteres d’Israel, el Líban i Síria. Segons l’Estat hebreu, pertany als ocupats Alts del Golan, que va arrabassar a Síria a la guerra de 1967. Per la seva banda, Damasc i Beirut defensen que pertanyen al Líban, mentre que l’ONU afirma que són territori sirià. El fet que Hezbol·là hagi atacat aquesta zona bastant deshabitada, i no territori sobirà israelià, és un símbol de la seva intenció de no escalar fins a una guerra total. 

Israel i el Líban no mantenen cap tipus de relacions diplomàtiques. De manera oficial, segueixen en guerra. Precisament aquest diumenge el líder de Hezbol·là, Hassan Nasrallah, farà un discurs televisat per celebrar els 15 anys de la victòria de la milícia contra Israel el 2006. Al seu torn, Israel viola l’espai aeri libanès gairebé cada dia, cosa que suposa una violació de la resolució 1701 del Consell de Seguretat de l’ONU. En un país traumatitzat, els avions israelians terroritzen una població asfixiada per múltiples crisis.

Temes:

Líban Israel