Relacions internacionals

Biden i Merkel prometen continuar units per evitar «l’agressió» de Rússia

  • El president nord-americà va reiterar la seva «preocupació» pel gasoducte Nord Stream 2, que unirà Rússia i Alemanya pel mar Bàltic

EFE

El president dels Estats Units, Joe Biden, i la seva homòloga d’Alemanya, Angela Merkel, han manifestat aquest dijous la seva promesa de mantenir-se units per evitar «l’agressió» de Rússia tot i que han manifestat les seves discrepàncies respecte al projecte del gasoducte Nord Stream 2. En una roda de premsa conjunta amb motiu de la visita de la cancellera a la Casa Blanca, Biden ha posat en relleu el seu rebuig del gasoducte rus Nord Stream 2 que proveirà de gas natural a Europa, que per a Washington suposa un ús de l’energia des de Moscou «com a arma». «Estem junts per defensar els nostres aliats contra l’agressió russa [...] i estem absolutament units en la convicció que no s’ha de permetre que Rússia utilitzi l’energia com a arma per coaccionar o amenaçar els seus veïns», ha dit Biden. «El meu punt de vista sobre Nord Stream 2 es coneix des de fa temps [...]. Els bons amics poden estar en desacord, però quan vaig assumir la presidència estava completat en un 90% i imposar sancions no semblava que tingués cap sentit», ha afegit.

Per la seva part, Merkel ha parlat sobre «avaluacions diferents sobre el que implica aquest projecte» amb els Estats Units i ha incidit en la que idea de defensar Ucraïna com «un país de trànsit per al gas natural i que continuï tenint dret a la sobirania territorial». Merkel es va reunir dilluns amb el president d’Ucraïna, Volodimir Zelenski, i li va prometre que es «prendria seriosament» les preocupacions de Kíev respecte a la pressió russa al seu territori i, amb aquest, el projecte del gasoducte. La mandatària alemanya ho ha complert en aquesta reunió als Estats Units i ha dit que s’ha «compromès» amb Biden respecte a les peticions d’Ucraïna. «Coincidim en la importància de continuar integrant els Balcans Occidentals en les institucions europees, en el nostre recolzament continu a la sobirania i la integritat territorial d’Ucraïna, així com en la importància contínua de les reformes en suport de les seves aspiracions euroatlàntiques», ha manifestat Biden.

No es planteja enviar tropes a Haití

Així mateix, Biden va assegurar que l’enviament a Haití de tropes nord-americanes després del magnicidi de Jovenel Moïse és una cosa que el seu Govern no es planteja de moment. «La idea d’enviar forces nord-americanes a Haití no figura a l’agenda en aquest moment», va assegurar Biden en una roda de premsa.