Temporada ciclònica

L’‘Elsa’ deixa enrere Cuba i amenaça de convertir-se una altra vegada en huracà als EUA

  • La tempesta tropical ha perdut força després de fuetejar les Antilles menors però s’espera que torni a enfortir-se abans de tocar terra a Florida

EFE/ Ernesto Mastrascusa

La tempesta tropical ‘Elsa’ està deixant enrere Cuba i s’aproxima a la part més occidental dels Cayos de Florida, un arxipèlag al sud de l’estat. Des d’allà, l’‘Elsa’ s’endinsarà al golf de Mèxic i avançarà cap al nord a prop de la costa oest de Florida, on s’espera que toqui terra aquest dimecres.

L’‘Elsa’ ha anat perdent força després de fuetejar les Antilles menors i vorejar la costa sud de La Española –que comparteix la República Dominicana i Haití– deixant dos morts al primer país i danys en vivendes i arbres. També ha causat un mort al seu pas per Santa Lucía, mentre que a Jamaica els danys semblen ser només materials. A Cuba, la tempesta només ha deixat fortes pluges i vents i no ha causat importants danys en les infraestructures o en l’agricultura, segons les primeres avaluacions.

A les 08.00 hora de Miami, l’‘Elsa’ era a uns 90 quilòmetres a l’oest de Cayo Hueso i a 385 quilòmetres de Tampa, a la part central del litoral occidental de Florida, segons el Centre Nacional d’Huracans (NHC) dels Estats Units. Per ara, els vents màxims sostinguts han sigut de 95 quilòmetres per hora, però s’espera un enfortiment quan estigui sobre les càlides aigües del golf de Mèxic i sobretot abans que toqui terra, quan podria arribar a categoria d’huracà una altra vegada.

L’NHC ha emès, entre altres alertes, una vigilància d’huracà per al litoral oest de Florida, entre Egmont Key i Steinhatchee River, al nord de l’estat, la zona on podria produir-se l’impacte a terra. La tempesta es mou a 19 quilòmetres per hora cap al nord-nord-oest i mantindrà aquesta direcció fins aquesta nit, quan girarà al nord.

D’acord amb la trajectòria pronosticada, l’‘Elsa’ passarà a prop dels Cayos més occidentals al llarg del matí d’avui, hora local, i es mourà a prop o sobre parts de la costa oest de Florida la resta del dia. Dimecres al matí tocarà terra i després, més feble, girarà cap al nord-est i creuarà Geòrgia i Carolina del Sud dijous a la recerca d’una sortida a l’Atlàntic.

A més del flagell del vent, la zona de la trajectòria de l’‘Elsa’ pot patir una pujada del nivell del mar com a conseqüència de la combinació de maror ciclònica i marea, inundacions produïdes per pluges, desbordament de rius i tornados.

Tota la part de Florida inclosa en la trajectòria ha sigut declarada zona d’emergència pel governador Ron Desantis, que durant el matí d’avui ha instat la població a estar preparada per a la tempesta i mantenir-se informada sobre la situació per si hi ha canvis. Segons ha informat, hi ha uns 250 guàrdies nacionals (reservistes) de Florida que han sigut cridats per ajudar en aquesta emergència.

A Miami-Dade, a la costa sud-est de Florida, s’espera un dia plujós com a conseqüència del pas de l’‘Elsa’ per la costa oest, però no hi haurà un impacte directe. S’espera que puguin continuar les tasques de recerca i rescat de víctimes al lloc de Miami-Dade on el 24 de juny es va produir l’ensorrament parcial d’un edifici, que diumenge va ser totalment enderrocat per evitar la seva caiguda sobre els rescatistes. Fins ara les autoritats ha confirmat la mort de 28 persones i n’hi ha més de 120 de desaparegudes.

L’‘Elsa’ no és la primera tempesta tropical a tocar terra als EUA aquest any. Ja ho van fer Claudette, a Alabama, i Danny, a Carolina del Sud. De fet, és la cinquena tempesta que recorre l’Atlàntic, no obstant sí que s’ha convertit en el primer huracà d’aquest any, quan va passar pel Carib oriental fins arribar a Cuba dilluns. Tot i que els meteoròlegs esperen que la d’aquest any sigui una temporada més ciclònica del normal, no creuen que superi la del 2020, que va batre tots els rècords.