Primàries municipals

La batalla demòcrata per la Nova York postpandèmica

  • La pandèmia ha exposat les costures i fragilitats de l’urbs, i ha plantejat dilemes profunds sobre com tornar a la normalitat.

  • Les primàries demòcrates municipals de dimarts, després d’una campanya centrada en la inseguretat, escolliran el polític que agafarà les regnes de la ciutat el 2022.

Gente paseando por Times Square en Manhattan en pandemia / EDUARDO MUNOZ (REUTERS)

Nova York és una ciutat teixida amb moltes ciutats i la pandèmia, que ha costat la vida a més de 33.000 dels seus 8,4 milions d’habitants, ha exposat plenament les seves costures. Per això ara, quan gràcies a l’avenç de la vacunació a l’estat l’urbs té la benedicció del governador Andrew Cuomo per tornar a «la vida com la coneixíem», les preguntes s’acumulen: ¿Pot? ¿Ha de? ¿Com?La recuperació és la meta compartida pels novaiorquesos i el camí que palpablement ja es recorre, amb una visible reactivació de la vida comercial, cultural i d’oci; amb les escoles reobertes després de la traumàtica etapa de l’educació remota (que també ha obligat moltes dones a deixar la feina), amb el turisme que torna a poc a poc, amb les bars i restaurants a vessar, sobretot en unes terrasses que han passat a formar part d’un paisatge urbà on el vianant i el ciclista ha reclamat espais públics.