Violència al país caribeny

Més de 10.000 haitians han deixat les seves cases per la recrudescència de la guerra entre bandes

Un miler i mig de persones es refugia en un centre esportiu del municipi de Carrefour

EFE / JEAN MARC HERVE ABELARD

Almenys 10.000 persones han hagut d’abandonar les seves llars en les dues últimes setmanes de la zona metropolitana de Port-au-Prince per la recrudescència dels enfrontaments entre bandes armades. Entre els desplaçats hi ha unes 4.140 dones i uns 4.345 nens, segons càlculs de l’Unicef i de l’Oficina de les Nacions Unides per a la Coordinació d’Afers Humanitaris (OCHA). Els enfrontaments entre les bandes es van agreujar l’1 de juny per una reconfiguració d’aliances i per conflictes territorials.

Els conflictes han causat almenys 50 víctimes mortals i un nonbre desconegut de ferits, segons informacions recopilades per l’OCHA amb els seus socis locals. Les zones més afectades han sigut Martissant i Fontamara, al sud de la capital, i als barris de Delmas i Saint Martin, al centre de la capital, on s’han registrat tirotejos constants, incendis de vivendes i de comerços i agressions sexuals. Prop de 1.500 persones fugides de Martissant estan instal·lades des de fa més d’una setmana al centre esportiu del municipi de Carrefour, al sud-oest de Port-au-Prince.

Es calcula que almenys 5.100 persones han buscat refugi en cases de familiars, mentre que centenars de persones continuen dormint als carrers i places de Port-au-Prince o en esglésies. L’OCHA afirma que la situació continua sent «volàtil», tot i que les condicions de seguretat han millorat des del 10 de juny, i recorda que diversos periodistes han patit atacs quan van visitar les zones on estan allotjats els desplaçats interns.

«Guerrilla urbana»

El representant de l’Unicef a Haití, Bruno Maes, va dir en un comunicat que Port-au-Prince està vivint ara «una guerrilla urbana, amb milers de nens i dones atrapats en el foc creuat». «Les famílies desplaçades amb les quals he parlat ho han perdut tot i urgentment necessiten aigua, menjar, objectes d’higiene personal, matalassos, mantes i roba», va enumerar.

S’han registrat atacs de bandes armades contra comerços a la principal avinguda que condueix a l’aeroport internacional de Port-au-Prince, que va quedar bloquejada durant hores pels tirotejos. En un comunicat difós dilluns, l’oficina de les Nacions Unides a Haití va dir que està «profundament preocupada per la recrudescència de la violència» de les bandes armades. «Instem totes les parts interessades a aturar la violència i a permetre l’accés a l’ajuda humanitària a les poblacions necessitades», resava el comunicat.