Opositor detingut

Bielorússia difon un vídeo del periodista Protassévitx confessant

  • Amb marques al rostre i en estat de tensió, l’opositor bielorús admet els delictes i assegura que està sent ben tractat

  • Dirigents comunitaris i l’entorn de l’arrestat temen que les paraules pronunciades hagin sigut arrencades mitjançant tortures

Reuters TV

Amb algunes abrasions a la cara, i en evident estat de tensió. Així ha sigut mostrat, per primera vegada des de la seva detenció a l’aeroport de Minsk diumenge passat, el periodista bielorús Roman Protassévitx. «Estic cooperant amb la investigació i he confessat haver organitzat disturbis massius a la ciutat de Minsk», ha assegurat el dissident, en una breu declaració de tan sols mig minut. Tot just difondre’s la cinta a la televisió estatal bielorussa, tant dirigents polítics de la UE com companys del detingut han expressat el seu temor que la confessió gravada, en realitat, hagués sigut obtinguda pels interrogadors mitjançant la tortura.

Les paraules de l’opositor davant la càmera van ser pronunciades d’una tirada i sense entonacions. Protassévitx ha afirmat que «l’actitud dels treballadors» (del Ministeri de l’Interior) cap a la seva persona estava sent «tot el correcta possible i d’acord amb la llei». A més, ha revelat el seu parador, el «centre de detenció número 1 de Minsk», i ha emfatitzat que no pateix «cap problema de salut» a cap òrgan, incloent-hi «el cor».

«Així és com està el Roman sota pressió física», ha acusat la líder de l’oposició bielorussa, Svetlana Tikhanóvskaia, en un tuit. Per la seva banda, Dmitri Protassévitx, pare del Roman, ha afirmat que el seu fill parlava «d’una forma inhabitual». «És com si estigués llegint un text», ha descrit.

Opinió compartida

Aquesta opinió és també compartida per les autoritats de Lituània, país veí de Bielorússia, on han trobat refugi la majoria dels dirigents opositors exiliats. «Sabent com es sostreuen la majoria de les confessions, no comprem la versió oficial», ha respost Aiste Skaisgiryte, assessora del cap de l’Estat lituà en temes de seguretat. No obstant, la consellera presidencial s’ha alegrat que Protassévitx continuï «viu». «És una bona notícia», ha conclòs.

Intentant guanyar temps davant la creixent indignació internacional creada per la desviació d’un avió comercial en ple vol, el Ministeri de Transports de Bielorússia ha convidat diverses organitzacions internacionals a anar a Minsk per aclarir les circumstàncies de l’incident aeri, incloent-hi representants de l’Associació Internacional del Transport Aeri. El ministre d’Exteriors, Anatoli Glaz, ha insistit que les accions del seu país estaven «en ple compliment de les normes internacionals establertes». El Govern bielorús va obligar l’aparell a desviar-se de la seva ruta poc abans d’entrar a l’espai aeri lituà després de rebre’s una alerta de bomba, que va resultar ser falsa.