Substitueix Claudia Blum

Marta Lucía Ramírez, nova ministra d’Exteriors colombiana

  • La vicepresidenta del país exercirà també de cancellera de la República

La vicepresidenta de Colòmbia, Marta Lucía Ramírez, va ser designada aquest dimecres ministra de Relacions Exteriors en substitució de Claudia Blum, que va renunciar la setmana passada en plena crisi per les protestes socials. «Vull designar la nostra vicepresidenta de la República, la doctora Marta Lucía Ramírez de Rincón, com a nova cancellera de la República. La doctora Marta Lucía és una dona amb una gran trajectòria en la política i en el sector privat», va expressar el president, Iván Duque, en una declaració.

El mandatari va assegurar que Ramírez tindrà com a principals tasques enfortir les relacions bilaterals, a més de representar el país als «espais multilaterals on volem reafirmar no només el tarannà democràtic del nostre país sinó també la convicció de ser un país sempre respectuós dels drets humans». «He demanat a la nova cancellera que assumeixi també el repte de tirar endavant tota la política migratòria del nostre país, d’enfortir els llaços en seguretat i defensa, però també d’obrir noves fronteres per al nostre país», va expressar Duque.

Moment important per a Colòmbia

El descontentament social a Colòmbia continua ininterrompudament als carrers des de fa tres setmanes, i arrossega un extens plec de peticions, que inclouen proclames com el cessament de la violència policial, que, segons l’ONG Temblores, és responsable de 43 homicidis durant les manifestacions, i més oportunitats per als joves.

El Ministeri de Relacions Exteriors ha hagut de fer front a les múltiples crítiques i crides d’atenció de les últimes setmanes per part d’organismes internacionals, l’ONU i diversos països sobre les imatges de brutalitat policial durant les protestes que han saltat a les pantalles de tot el món. Hi ha hagut diverses crítiques internacionals per un ús desmesurat de la força per part de la Policia i l’Esquadró Mòbil Antiavalots (Esmad) en les protestes, sobretot a Cali, epicentre de les protestes i tercera ciutat més important del país.

En aquest sentit Ramírez va afirmar que aquest «és un moment particularment important per a Colòmbia en la seva agenda internacional». «És una agenda que al final del dia ha de servir per desenvolupar la política interna, el pla nacional de desenvolupament, connectar-nos molt més amb el món», va expressar. Va recordar que no serà la primera vicepresidenta que compaginarà el càrrec amb un ministeri, ja que Gustavo Bell va ocupar aquest lloc i el de cap de la cartera de Defensa entre el 2001 i el 2002 durant el Govern d’Andrés Pastrana. «En aquesta oportunitat em correspon a mi mantenir aquest càrrec de la Vicepresidència, però assumint ara aquesta política exterior que el president lidera», va afirmar Ramírez.

Llarga carrera política

Ramírez, que és part del Govern de Duque des que aquest va començar el 7 d’agost del 2018, va entrar en la vida pública el 1990 per dirigir l’Institut Colombià de Comerç Exterior (Incomex), que després es va convertir en el Ministeri de Comerç Exterior. A la nova cartera va ser designada viceministra un any després, quan era president el liberal César Gaviria, i el 1998 va acabar assumint la direcció del ministeri durant el Govern de Pastrana (1998-2002).  

La seva tasca en el Govern la va portar a ser ambaixadora de Colòmbia a França fins que va ser cridada el 2002 pel llavors president, Álvaro Uribe, per fer el salt al Ministeri de Defensa, una cartera que va ocupar durant un any.

També va ser senadora entre el 2006 i el 2009, així com candidata presidencial en les eleccions del 2014, en què va ser tercera, darrere de Juan Manuel Santos i d’Óscar Iván Zuluaga.

Temes:

Colòmbia