Atac contra els mitjans a Gaza

Els EUA demanen explicacions a Israel pel bombardeig d’un edifici de la premsa a Gaza

  • El secretari d’Estat, Antony Blinken, assegura no haver vist proves que Hamàs utilitzava l’edifici, com va dir Netanyahu

  • Múltiples organitzacions humanitàries denuncien que l’atac d’Israel podria constituir un possible crim de guerra

Creix la pressió internacional sobre Israel pel bombardeig d’un edifici residencial a Gaza on hi havia les oficines de múltiples mitjans de comunicació, entre els quals Associated Press i Al Jazeera. El Govern ultraconservador de Benjamin Netanyahu va justificar l’atac assegurant que dins de l’edifici hi operava Hamàs, una versió que, per a molts, oculta un intent israelià de silenciar els periodistes que documenten l’escalada de violència a la regió.

Aquest dilluns les crítiques han arribat des del seu principal aliat, els Estats Units. «Poc després de l’atac vam sol·licitar detalls sobre la seva justificació. No s’ha proporcionat cap informació», ha apuntat el secretari d’Estat nord-americà, Antony Blinken. Tot i que Netanyahu ha promès compartir intel·ligència sobre la suposada presència de l’organització gihadista palestina, Washington no n’ha rebut encara evidències.

Aquest dissabte un bombardeig aeri d’Israel va destruir la torre Al-Jalaa, un edifici de 12 plantes a Gaza amb fins a 60 apartaments residencials on tenien les oficines diversos mitjans de comunicació. Els periodistes allà presents van explicar que Israel va donar un avís d’una hora per evacuar l’edifici abans de convertir-lo en cendra i pols. Només hi havia un ascensor.

¿Crims de guerra?

Les imatges de l’atac van donar la volta al món. Aquest diumenge l’organització Reporters Sense Fronteres (RSF) va demanar al Tribunal Penal Internacional investigar el bombardeig d’Israel per saber si podria constituir un crim de guerra. També va denunciar que en l’última setmana s’han destruït les oficines de 23 mitjans internacionals i locals. Els atacs d’Israel, segons RSF, serveixen «per reduir, si no neutralitzar, la capacitat dels mitjans de comunicació per informar el públic».

La directora executiva d’AP, Sally Buzbee, ha denunciat que durant els 15 anys que va treballar en aquestes oficines mai va ser informada de la suposada presència de Hamàs a l’edifici i que l’Executiu de Netanyahu no ha presentat encara cap evidència que recolzi aquest argument.

Aquest mateix diumenge, el primer ministre va tornar a repetir l’acusació sense mostrar proves públiques i va remarcar que l’edifici era un «objectiu legítim» de l’exèrcit israelià. Tot i que ara diuen que no han vist evidències d’això, ahir els EUA van bloquejar per tercera vegada en una setmana una declaració conjunta del Consell de Seguretat de les Nacions Unides per demanar un alt al foc immediat a Israel i a Hamàs, segons van explicar diplomàtics al ‘Times of Israel’.

En l’última setmana els bombardejos i altres atacs han matat 198 palestins i 10 israelians.