Líder ultradretana francesa

La justícia absol Marine Le Pen per publicar imatges d’execucions de l’Estat Islàmic

  • La fiscalia havia sol·licitat una multa de 5.000 euros per a la líder d’extrema dreta per «difondre missatges que poden atemptar contra la dignitat humana i ser vistes per menors»

  • El desembre del 2015, Marine Le Pen va difondre a Twitter tres execucions portades a terme pels gihadistes

El desembre del 2015, la líder d’extrema dreta, Marine Le Pen, va publicar a Twitter tres fotos d’execucions del grup gihadista Estat Islàmic. Després de rebre una denúncia presentada per Bernard Cazeneuve, llavors ministre de l’Interior, la fiscalia de Nanterre va obrir una investigació per «difondre missatges que poden atemptar contra la dignitat humana i ser vistes per menors». El ministeri públic va sol·licitar una sanció de 5.000 euros per a la presidenta del Reagrupament Nacional (RN). La petició ha caigut en sac foradat: Aquest dimarts Marine Le Pen ha sigut absolta pel tribunal, igual que l’eurodiputat del RN Gilbert Collard, acusat dels mateixos càrrecs.

Les imatges en qüestió mostraven un home vestit amb una granota taronja aixafat per les erugues d’un tanc, un altre amb la mateixa vestimenta a qui es va calar foc en una gàbia i un tercer decapitat, es tractava del reporter James Foley. Marine Le Pen va acompanyar la publicació de les macabres fotos amb el missatge, «¡Daesh és això!» responent al periodista radiofònic Jean-Jacques Bourdin, que hauria comparat «el replegament identitari» de la formació ultra amb el projecte de l’Estat Islàmic.

«Un judici polític»

Asseguda al banc dels acusats el 10 de febrer passat, i desproveïda de la seva immunitat parlamentària, la presidenta del RN va assegurar que, en cas de repetir-se la situació, tornaria a publicar les imatges. Le Pen es va defensar de les acusacions de la fiscalia evocant la seva «llibertat d’expressió i informació» i denunciant un «judici polític». «¿Considera que aquestes fotos són un afront a la dignitat humana?», el va interrogar el president del tribunal. «És el delicte el que ofèn la dignitat humana, no és la seva reproducció fotogràfica», va respondre la candidata a la direcció d’Estat.

La decisió del tribunal estima que la publicació de les imatges, «sense distorsionar-les, forma part d’una protesta política i contribueix al debat públic». Després de donar-se a conèixer la sentència, Gilbert Collard s’ha delectat a Twitter: «¡Que gran que és la justícia quan és independent!».