Crisi sanitària global

El Brasil barra el pas a la Sputnik V i inicia el seu propi capítol de la disputa mundial per les vacunes

  • L’Agència Nacional de Vigilància Sanitària del país sud-americà ha rebutjat el fàrmac rus amb l’argument que no es va entregar «un informe tècnic complet»

  • El fabricant atribueix el veto a una qüestió d’«ordre polític» mentre l’oposició a Bolsonaro hi veu una picada d’ullet a Biden.

El Brasil va rebre un lot d’un milió de vacunes Pfizer dijous passat, el mateix dia en què el país feia caure la barrera dels 400.000 morts per Covid-19. La notícia de l’arribada de l’immunitzant de la farmacèutica nord-americana i el laboratori alemany BioNtech va quedar enfosquida per les xifres que entristeixen una societat atribolada. En els pròxims mesos haurien de ser aplicades uns 99 milions de dosis més. L’entrada victoriosa de Pfizer en un mercat gegant ha tingut com a contrapartida el rebuig estatal de la vacuna russa Sputnik V i les impugnacions per part d’un sector del Govern d’ultradreta a la seva competidora xinesa, Coronavac. Per als especialistes, la geopolítica de les vacunes ja té amb aquest episodi el seu capítol brasiler.