Macron i Merkel avaluen amb Putin una possible col·laboració sobre la vacuna russa

El president de França, Emmanuel Macron, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, han mantingut aquest dimarts una videoconferència amb el mandatari rus, Vladímir Putin, en la qual han abordat una eventual col·laboració relativa a la vacuna Sputnik V.

Aquesta possibilitat, segons va indicar l’Elisi en un comunicat, dependrà de l’avenç de les anàlisis que està efectuant l’Agència Europea de Medicaments (EMA) i que aplica els mateixos criteris que a la resta de vacunes.

La seva conversa ha abordat tant la situació sanitària com diferents temes d’interès internacional.

Macron i Merkel han traslladat a Putin la «necessitat» que els drets de l’opositor rus Aleksei Navalni siguin respectats, d'acord amb el Conveni Europeu de Drets Humans, i que la seva salut sigui «preservada».

Igualment, han remarcat la importància que Rússia es comprometi amb determinació a estabilitzar l’alto el foc a Ucraïna i a elaborar un full de ruta que permeti cessar el conflicte dins del respecte dels acords de Minsk.

El president francès i la cancellera alemanya han destacat igualment que França, Alemanya i Rússia han de fer valer tot el seu pes per afavorir el procés de transició política a Líbia i facilitar que la seguretat en aquest país millori.

En aquest repàs de l’actualitat, Macron, Merkel i Putin han acordat també coordinar els seus esforços en favor del diàleg amb l’Iran i que aquest país torni a respectar al més aviat possible «les seves obligacions» en matèria nuclear.